Boeken en podcasts

Boekentips • januari 2020

Het is al een hele poos geleden dat ik een boekenblog schreef. Dit kwam denk ik doordat ik afgelopen maanden bijna alleen maar boeken van dezelfde schrijfster heb gelezen en als ik een blog schrijf met boekentips, wil ik ook graag andere schrijvers kunnen behandelen. Inmiddels kan dat, dus laten we dat eens gaan doen.

Alle boeken van Lucinda Riley

Ik begin even met de boeken van de schrijfster waar ik verslaafd aan ben: Lucinda Riley. Je hebt vast wel eens van haar serie de Zeven Zussen gehoord, want volgens mij staat die al ruim een jaar in de top 10 in alle boekenwinkels. En terecht. Ik dacht/hoopte altijd dat dit een fantasy serie was, maar dat is het helemaal niet. Het is een romanserie over zes zussen die allemaal zijn geadopteerd door Pa Salt. De zevende is er nooit gekomen. Ze hebben een enorm liefdevolle en fijne opvoeding gehad, maar dan gaat Pa dood. Hij laat voor alle, inmiddels volwassen, dochters een brief achter waarin hij aanwijzingen geeft over het land waar ze zijn geboren. In elk boek gaat er een andere dochter/zus op zoek naar haar geschiedenis, wat ik echt heel erg mooi vind om te lezen. Ook is het heel interessant om in elk boek een beetje over een bepaalde cultuur of een land te leren.

Ik vind de Zeven Zussen enorm verslavend en ik ben niet de enige. Ik las de boeken tegelijk met mijn moeder en we zaten vaak samen uren achter elkaar te lezen zonder dat iets ons kon afleiden. De boeken zijn spannend, mooi en dik maar niet langdradig. Het zijn geen perfecte boeken; geen hoge literatuur. Ik vind ze op veel momenten te romantisch en toevallig, wat ik wel lekker vind, het hoort bij de serie, maar als je daar echt niet van houdt, zou ik deze boeken niet aanraden. Verder is het vrij hetero normatief en worden er wat ouderwetse denkbeelden in stand gehouden, maar niet zo veel dat ik me eraan erger. Tot slot zijn de boeken wel echt ‘vrouwelijk’. Ik weet niet zo goed waardoor dat komt en wat dan de definitie van een vrouwelijk boek zou moeten zijn, maar het is bekend dat deze serie vooral vrouwen aantrekt en dat komt denk toch wel door het romantische genre. En dat de hoofdpersonen altijd vrouwen zijn, heeft hier ook zeker invloed op.

Dan wil ik nog even zeggen dat Lucinda Riley naast deze serie nog meer losse boeken heeft geschreven die ik ook zeker kan aanraden. De stijl is, voor zover ik heb ervaren, hetzelfde, namelijk een zoektocht naar familie(geheimen) en het verleden. Ik heb nog niet alle boeken gelezen van Riley, naast de Zeven Zussen alleen De lavendeltuin en Het meisje op de rots gelezen. Allebei heel mooi, maar de eerste is wel echt mijn favoriet.

Het Rosie Project – Graeme Simsion

Dit boek heb ik al vaak voorbij zien komen omdat het zo populair is, dus ik besloot me er ook aan te wagen. En dat was een goede keuze, want ik ben fan. Het boek gaat over de superslimme geneticadocent Don Tillman, wie autisme heeft. Hij zou heel graag een vrouw willen in zijn leven en is al een tijd bezig met het ‘Echtgenote Project’. Midden in zijn zoektocht naar de perfecte vrouw (die onmogelijk te vinden is volgens Dons eisen), verschijnt Rosie in zijn leven. Een vrouw die absoluut niet aan het Echtgenote Project voldoet – ze is vegetariër, rookt en komt altijd te laat -, maar toch geniet Don van haar gezelschap. Hij helpt haar met het ‘Vader Project’, waarbij ze op zoek gaan naar Rosies biologische vader.

Hoewel ik dit boek soms wat langdradig vond, las het toch lekker weg. Het is droog en humoristisch, maar heel erg interessant en wat aandoenlijk. In het begin vond ik het nog niet heel boeiend om in het hoofd van een autistische man te kruipen, maar het was uiteindelijk verbijsterend uniek ten opzichte van andere boeken en films in dit genre. Het is ook niet zwaar of heftig, het is gewoon hoe het is. Deel twee, Het Rosie Effect, kan ik ook aanraden. Ik vind deze niet zo goed als deel 1, maar toen ik er eenmaal in kwam, kon ik niet meer stoppen. Deel 3, Het Rosie Resultaat, wil ik ook nog lezen, dus mocht iemand deze naar mij kunnen sturen als e-book, let me know ;).

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri

Bijenhouder Nuri en zijn vrouw zijn genoodzaakt te vluchten uit het Syrische Aleppo nadat ze alles hebben verloren wat ze nog hadden. Je leest over hun bootreis naar Engeland, waar Nuri’s neef Mustafa op hen wacht, maar veel belangrijker is het onderliggende verhaal. De harde wereld, de emoties, de pijn van hun verloren zoon Sami, de eenzaamheid, de bijna verloren hoop en de oneerlijkheid. Het is rauw en menselijk, erg ingrijpend.

Ik zou het aanraden, maar toch zou ik dit boek niet snel nog een keer lezen. Ik vond het moeilijk om te lezen omdat het naar mijn ervaring erg langdradig was. Ik viel vaak in slaap tijdens het lezen. Meestal laat ik het dan voor wat het is, maar bij dit boek wilde ik per se verder lezen, wat toch wel wat zegt. En toen het verhaal me eenmaal vastgreep, ongeveer op de helft, liet het me niet meer los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *