Boeken en podcasts

Boekentips • maart 2020

Nou jongens, ik zal het vandaag niet hebben over corona, want ik weet zeker dat jullie dat woord net als ik niet meer kunnen horen. Maar mochten jullie je nu thuis zitten te vervelen, heb ik een aantal verse boekentips voor je! Het zijn er lekker veel dit keer, want ik heb als een malle zitten lezen afgelopen weken. Hebben jullie even geluk (;

Drift – Bregje Hofstede

Drift kan ik nergens mee vergelijken; het is een heel bijzonder boek. Misschien kan ik het vergelijken met ‘On earth we’re briefly gorgeous’ van Ocean Vuong, maar die moet je dan ook toevallig gelezen hebben. Drift gaat over een jonge vrouw die haar man verlaat en door Brussel zwerft met een rugzak vol dagboeken. Maar dit omschrijft het eigenlijk helemaal niet goed, want het lijkt nu heel dramatisch. Dat is het in feite ook, maar zo is de sfeer van het boek niet. Eerder rauw, eenzaam en melancholisch. Daardoor kan het af en toe wat langdradig aanvoelen en er gebeurt eigenlijk ook niks in het boek. Het gaat veel meer over een vrouw die zichzelf compleet naakt in de spiegel bekijkt. Het is gewoon bijzonder. En de schrijfstijl is mooi en poëtisch.

Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion

De vorige keer vertelde ik al dat ik fan was van Het Rosie project en Het Rosie effect, de eerste twee delen van deze serie. Inmiddels heb ik de derde, en laatste, gelezen en dit boek is ook top. Het is gewoon een fijne luchtige reeks met humor maar ook serieuze kanten. Ik kan er verder niet veel over zeggen, omdat ik dan dingen verklap. Wel raad ik aan om eerste de andere delen te lezen voordat je aan deze begint, anders mis je toch wel wat info.

Zon – Lucinda Riley

Jaaaa, eindelijk is het nieuwe deel van de Zeven Zussen verschenen. Als je deze serie niet kent (wat me sterk lijkt), klik dan even door naar deze blog. Het boek verscheen een dag voordat we op wintersport gingen, dus dat kwam goed uit; lekker uren achter elkaar lezen in de auto en na het skiën. Tja, wat zal ik over dit boek zeggen? Het is gewoon net zo verslavend en mooi als de eerdere delen. Niet per se de mooiste, want ik denk dat ik Storm het mooist vind, maar deze was ook goed. Ik kan niet wachten tot het zevende en laatste deel verschijnt.

Het Italiaanse meisje – Lucinda Riley

Een ander boek dat ik las van Lucinda Riley is Het Italiaanse meisje. Ook dit is zo’n verslavende weglezer, dit keer over onder andere opera en obsessieve liefde. Wat ik wel jammer vind aan de boeken van Riley, is dat er veel herhalingen zijn. Zo is er in elk boek wel een vrouw die met de verkeerde man naar bed gaat, een paar weken later misselijk is, niet weet wat er aan de hand is en, je raadt het al, zwanger blijkt te zijn. En zo zijn er nog meer van die voorspelbare details die in elk boek weer terug komen. Dat is jammer, maar geen reden om haar boeken niet meer te lezen.

Een jaar met jou – Julia Whelan

Oké, eerlijk: toen ik de cover en titel van dit boek zag, dacht ik dat het zo’n enorm slecht oppervlakkig romantisch young adult boek ging zijn (sorry not sorry). Maar het was totáál anders. De titel en cover passen absoluut niet bij de enorm bijzondere lading van dit boek. Ik denk dat dit een van de mooiste boeken is die ik ooit heb gelezen. Het is qua onderwerp heftig en ik heb best wat gejankt, maar toch neemt de droge humor en geestige realiteit de lading weg. Dus volg alsjeblieft mijn advies op en lees dit boek (zonder de achterkant te lezen, want die geeft wat mij betreft geen goede indruk van de inhoud).

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Ik werd al rustig door alleen door dit boek te bladeren en naar de mooie illustraties te kijken, moet je nagaan hoe fijn het was om het daadwerkelijk te lezen. Het is eigenlijk een boek vol mooie inzichten op verschillende gebieden in het leven. Veel dingen wist ik al, daarvan was het nuttig om ze nog een keer te lezen, maar er waren ook veel dingen waarvan ik dacht: oja. Wauw. En dan keek ik even vijf minuten uit het raam om over dat inzicht na te denken en het tot me door te laten dringen. Je krijgt gewoon een heel rustig gevoel van dit boek en dat is ook precies de bedoeling. Een kleine kritische noot is dat ik de balans van lopende tekst en inzichten niet helemaal prettig vond. Naar mijn idee was het soms een verzameling inzichten aan de lopende band, en de persoonlijke en praktische stukken tekst tussendoor vrij kort. Maar dat neemt niet weg dat je dit boek moet overslaan, want het is absoluut de moeite waard.

Pancake adventures – Willem Dieleman

Een reisverhaal van een man die de wereld rondreist en de lokale bevolking verblijdt met pannenkoeken bakken. Klinkt tof, toch? Vind ik ook. Het is een verfrissend reisdagboek, met grappige en realistische gebeurtenissen. Je leert op een luchtige manier dingen over verschillende landen en mensen. Fijn is dat het geen boek is over een zoektocht op zoek naar jezelf ofzoiets, maar gewoon over een man die een beetje ronddwaalt en pannenkoeken bakt.

Zo, ik hoop dat er iets voor je tussen zit. Nestel je nu maar even op de bank met een deken en een kop thee en geniet van je zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *