Boeken en podcasts

Favoriete podcasts • februari

Zondag. Oh, wat fijn. Lekker zonnetje buiten, schoolwerk aan de kant en genieten van het weekend. Oftewel: de perfecte gelegenheid om met je kop in de warmte naar een goed verhaal te luisteren. Het aantal podcasts dat ik afgelopen maand heb geluisterd, is maar op een hand te tellen, helaas. Dat neemt niet weg dat ik deze maand weer een aantal van mijn favorieten kan delen, die ik al eerder had ontdekt. Dus. Lees, luister en geniet. Oh, en de foto’s heb ik vanochtend gemaakt tijdens een lange wandeling. Hoe geweldig mooi is de natuur (en Loeka natuurlijk)?

Over jou – Maaike Ouboter

Kennen jullie Maaike? Van het liedje ‘dat ik je mis’? Ooooh. Ja, die dus. Mocht je nog steeds geen idee hebben over wie ik het heb, zoek haar dan even op Spotify, want ze is top. Maar Maaike maakt niet alleen liedjes, ook een podcastserie. Toen laatst mijn lichaam vol stress en spanning zat, besloot ik een wandeling te maken en deze podcast te luisteren. Ik voelde me vanaf de eerste minuut al mega rustig. Ik was in Zwitserland op dat moment, en het was zo fijn om naar Maaikes rustgevende stem te luisteren terwijl ik de zon tussen de bergen zag schijnen. De rest van de wandeling liep ik als een debiel te glimlachen. Nou nou Veerle, vertel dan maar snel waar die podcast dan over gaat. Oh ja, dat zal ik ook nog even doen. De afleveringen van deze podcast zijn kort, gemiddeld 15 à 20 minuten, wat ik een fijne lengte vind. In elke aflevering nodigt Maaike iemand uit die haar heeft geïnspireerd op een bepaald gebied en gaat met hem of haar in gesprek. Degene die aan tafel zit, vertelt dan weer over een bijzonder iemand wie hem inspireert. Dat is een beetje het idee, maar eigenlijk zijn het gewoon fijne, open en kwetsbare gesprekken over het leven. Deze podcast heb ik in een paar dagen gebinge-listened, het is echt een van mijn favorieten.

Echt gebeurd

In januari vertelde ik over De man met de microfoon, een podcast waarin Chris Bajema op zoek gaat naar toffe verhalen. De Echt Gebeurd podcast is een soortgelijke. Hierbij worden er in het kort (10 à 15 minuten) waargebeurde verhalen verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Er zijn bijna 200 afleveringen en ik heb er zelf al ongeveer 50 geluisterd. Wat ik er zo tof aan vind, is dat het enorm uiteenlopende verhalen zijn van allerlei verschillende soorten mensen. Je kan zelf ook een verhaal insturen, en misschien word je vervolgens uitgenodigd om het te vertellen op een podium (waar de podcast ook wordt opgenomen). Eens in de zoveel tijd leest iemand voor uit zijn puberdagboek, ook erg vermakelijk.

Bezeten van eten

Ik ben een foodfanaat en in mijn bibliotheek staan heel veel podcasts die over eten gaan. Ook toen ik deze podcast ontdekte, heb ik alle afleveringen in een paar dagen gebinge-listened. De podcast is gemaakt door Appie Today in samenwerking met Lize Korpershoek. Misschien ken je Lize wel van Youtube, haar katten of omdat ze de vriendin is van Tim Hofman. Ik vind haar in ieder geval tof. In de serie Bezeten van Eten duikt ze elke aflevering een andere keuken in, want zelf weet ze niet zoveel van koken. Bij mensen thuis kookt ze met nieuwe ingrediënten, leert ze dingen over allerlei verschillende landen en ontdekt ze fabels en feitjes. Wat ik zo leuk vind aan deze podcast, is dat je op een makkelijke manier een klein beetje leert over de Israëlische, Zuid Aziatische of heel andere keuken. De setting waarin Lize met iemand kookt en kletst over eten, maakt het fijn om naar te luisteren.

Tot slot moet ik nog iets kwijt over podcasts en ik ben benieuwd of meer mensen dit herkennen. Ik heb het probleem dat ik een hekel heb aan tijd verspillen. Ik moet van mezelf zo vaak mogelijk nuttig bezig zijn en mijn tijd efficiënt invullen, omdat ik zo veel wil doen en het leven maar zo kort is (teiltje?). Hierdoor mag ik niet meerdere keren dezelfde film kijken of boek lezen. Er zijn uitzonderingen, maar niet vaak. Dit probleem had ik niet met podcasts, maar ik merk dat het me ook hierbij in de weg begint te zitten. Eerst had ik maar 3 programma’s in mijn bibliotheek en die luisterde ik met plezier. Nu heb ik tientallen soorten podcasts in mijn lijstje en ik zie steeds weer nieuwe tips. Ook nu ik elke maand een blog wil schrijven over podcast aanraders, voel ik de druk (100% uit mezelf) om gelijk een goede keuze te maken in het soort podcast dat ik luister. Dus ik moet van mezelf een nieuw programma luisteren, ben vervolgens veel te lang aan het scrollen en twijfelen en heb uiteindelijk geen concentratie of geen zin meer om een podcast te luisteren. En dat is natuurlijk precies niet de bedoeling.

Verder geen big deal, maar ik wilde het wel even delen. Denk dat het al goed is dat ik dit heb beseft, zodat ik mezelf de volgende keer even kan toespreken en gewoon kan luisteren waar ik zin in heb.

Nou, hopelijk heb je iets aan deze podcast tips. En mocht je nou geen idee hebben wat een podcast is, of ben je op zoek naar nog meer luistervoer? Check dan mijn vorige blog met podcast aanraders even.

Doei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *