Boeken en podcasts

Favoriete podcasts • november

Het is alweer een tijdje geleden dat ik podcasttips deelde (een tijdje? Een half jaar, Veerle), dus ik vond het daar wel weer eens tijd voor. Ik merk dat ik niet heel veel nieuwe podcasts meer ontdek de laatste tijd, omdat ik verslaafd ben aan een aantal favorieten waarvan ik dan alle afleveringen wil luisteren. Zoals Liefdeslessen.

Liefdeslessen

Liefdeslessen is een podcast over… juist, de liefde. In de afleveringen gaat Mischa Blok in gesprek met verschillende BN-ers over hun liefdesleven en de liefde in het algemeen, omdat ze van mening is dat je van alle liefdesverhalen kunt leren. Het is absoluut geen zwijmelpodcast, maar meer een eerlijk en kwetsbaar gesprek over het leven en de ingewikkeldheden van liefde. Door hier alleen al te luisteren heb ik heel veel ‘oja’s’ en neem ik andermans woorden en lessen weer mee in mijn eigen leven. Het is ook heel interessant dat alle geïnterviewden weer een ander beeld hebben van en een andere mening hebben over de liefde. Waardoor ik steeds weer besef dat het zoveel gecompliceerder maar ook zoveel mooier is dan je je kan voorstellen.

Met Groenteman in de kast

Ik denk dat dit wel mijn favoriete podcast is op het gebied van interview-achtige podcasts. Gijs Groenteman heeft in elke aflevering een lang (een uur of langer) een gesprek over het leven van iemand die hem inspireert of die hem is opgevallen. Ook dit zijn weer van die heerlijk kwetsbare, diepe gesprekken die me aan het denken zetten. Ook fijn is dat er ruim de tijd wordt genomen en er ook vaak stiltes vallen waarin de geïnterviewde moet nadenken. Ja, vooral bijzonder aan deze podcast zijn de mijmeringen, de zorgvuldig uitgezochte woorden en de twijfelende conclusies.

Omdenken

De podcast van Omdenken (ja, die van de quotes en kaartjes) is ook erg fijn. Vooral leuk is dat je de gedachtenspinsels, twijfels en realisaties van de gasten bijna kan horen. De host van de podcast is Berthold Gunster, die openhartige gesprekken voelt met ‘normale’ en ‘onbekende’ mensen over hun problemen. Interessant om te merken is dat Berthold onbeoordeeld en objectief maar wel kritisch en eerlijk is, waardoor hij de gasten heel bewust maakt van hun gedrag en gedachten en ze dus ook laat ‘omdenken’ door veel vragen terug te stellen. Het zijn ook erg alledaagse problemen, dus de kans is groot dat er een aflevering tussen zit waar jij je in herkent.

Dat waren ze weer voor vandaag. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en laat vooral weten of jij nog tips hebt voor leuke podcasts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *