Boeken en podcasts

Favoriete podcasts • januari

Mijn allereerste blog. Nou ja, soort van. Ik heb een aantal jaar geleden heel lang geblogd op een andere website die ik inmiddels heb verwijderd. Tijdgebrek en ik geloof dat ik me er heel onzeker over voelde tegenover andere mensen. Desondanks voelde die blog als mijn baby’tje en afgelopen jaren is die liefde voor bloggen niet verdwenen. Wat ik zo fijn vond, was het vrije schrijven. De eerlijkheid en creativiteit die ik er kwijt kon.

Ik merk dat de drempel nu wat hoger ligt en dat ik het spannend vind om mezelf weer zo open te stellen. Waar vroeger mijn vingers over het toetsenbord vlogen, raken ze nu de backspace-knop vaak. Maar dat is een kwestie van oefenen, er weer inkomen.

In mijn eerste blogje wil ik het hebben over mijn favoriete podcasts. Podcasts zijn de laatste tijd razend populair geworden, waarschijnlijk omdat het een manier is om even te ontspannen en weg te dromen, maar tegelijkertijd iets anders nuttigs te doen. Mocht je nog niet weten wat een podcast is, het is eigenlijk een audio-uitzending waarin mensen praten over allerlei verschillende dingen. Je kan het zien als een laagdrempelig radioprogramma – het enige wat je nodig hebt is een microfoon en wat software -, waardoor er duizenden soorten podcasts te vinden zijn. Ze zijn te beluisteren op o.a. websites, Spotify en iTunes. Pro tip: op podcastluisteren.nl kan je een trefwoord invullen, waarna je alle podcasts zien die gemaakt zijn over dat onderwerp. En geloof me, er is over (bijna) alles wat te vinden.

Ik word zelf altijd heel rustig van podcasts, doordat je je aandacht erbij moet houden. Voor mij is het misschien wel een manier van mindfulness, maar toch kan ik ondertussen iets anders doen: tekenen, de was opvouwen of met de trein reizen. Of misschien moet je het andersom zien, dat je een podcast luistert als je de tijd moet doden. Maar goed, vandaag vertel ik dus wat mijn favoriete podcasts zijn op het moment.

Man met de microfoon

Toen ik een paar maanden geleden voor de allereerste keer een podcast luisterde, was het de Man met de Microfoon. Ik dacht dat ik mijn aandacht niet bij een uur lang gepraat zou kunnen houden, maar na tien minuten was alles om me heen verdwenen en hing ik aan Chris’ lippen. Wie? Chris? Ja, Chris Bajema is de maker van deze podcast, waarin hij met een oranje bus op zoek gaat naar bijzondere verhalen in zijn eigen buurt. Ik heb alle afleveringen geluisterd en heb gehuild en gelachen (ik weet het, heerlijk cliché). Maar echt, er zitten zulke mooie en grappige verhalen bij van allerlei soorten mensen. Fun fact: dit is mijn favoriete podcast om te luisteren als ik teken, en als ik later de tekening terug zie en de lijnen volg, weet ik precies nog wat er verteld werd tijdens dat moment en komt heel het verhaal terug in mijn hoofd.

Het Volkskrantgeluid

Wanneer je wat meer over een bepaald onderwerp wil leren, is Het Volkskrantgeluid een heel interessante podcastserie. Er zijn bijna honderd afleveringen over allerlei verschillende onderwerpen: van nieuwe wetenschap tot seks en van klimaatverandering en burn-outs. Klinkt misschien hartstikke saai, maar het is een toffe en makkelijke manier om je algemene kennis te verbreden. In de afleveringen praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve elke week met experts binnen een bepaald vakgebied en worden er lastige vraagstukken behandeld. Een soortgelijk programma is VRPO Futureshock, wat ook zeker een aanrader is.

Het groene hart van

In deze podcast praat Jelle Derckx van Growthinkers, in samenwerking met het tijdschrift Happinez, met verschillende mensen over duurzaamheid. Zo zijn het groene hart van Milouska Meulens, Rens Kroes en Merel Wildschut al voorbij gekomen. Wat ik leuk vind aan deze podcast, is dat het een soort huiskamersfeer heeft. De gesprekken zijn informeel en heel persoonlijk, waardoor je zowel over de geïnterviewde als duurzaamheid in het algemeen meer te weten komt. Ik heb nog lang niet alle afleveringen geluisterd, maar wat ik tot nu toe heb gemerkt is dat het gaat over hoe je kleine veranderingen kan invoeren in je leven om het wat duurzamer te maken. De mensen in de podcast hebben allemaal affiniteit met duurzaamheid, maar doen het allemaal op hun eigen manier. Ze delen tips, maar vertellen ook waar ze tegenaan lopen en waar ze zelf ook nog stappen kunnen zetten.

Er zijn nog veel meer podcastseries die ik luister, maar voor nu hou ik het hierbij. Mocht je nog nooit een podcast hebben geluisterd en weet je niet ‘hoe het moet’? Probeer het gewoon een keer. Als je in de trein of bus zit, tijdens het koken, afwassen, noem maar op. En begin ook vooral met een podcast waarvan je het onderwerp bij voorbaat al interessant vindt, dan hou je je aandacht er beter bij.

Luister jij wel eens podcasts? En zo ja, wat zijn jouw aanraders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *