Boeken en podcasts

Favoriete podcasts • mei

In de afgelopen maanden heb ik meer podcasts geluisterd dan ooit; in de auto, trein, tijdens het afwassen of lekker buiten in het zonnetje. De laatste tijd ben ik niet meer zo van de boeken – ik heb al twee maanden geen boek meer uitgelezen -, maar ik heb wel veel nieuwe podcasts ontdekt die ik graag met jullie deel!

De brand in het landhuis

Ik was al een tijdje op zoek naar een Nederlandse ‘verhalende’ podcastserie, dus waarin een reeks van meerdere afleveringen wordt besteed aan een lang verhaal. Deze tip van een vriendin kwam als geroepen en ik was na tien minuten al verslaafd. Het waargebeurde (!) verhaal gaat over de rijke Ewald Marggraff die om het leven komt bij een grote brand in zijn landhuis. De man had zo’n 700 hectare land, 500 schilderijen en 160 miljoen euro in bezit. Na zijn dood is er van het geld en schilderijen geen spoor meer te bekennen en er is nooit antwoord gekomen op alle vragen. Hoe is de brand ontstaan? Waar is al het geld en de schilderijen? Wat voor man was de geheimzinnige Ewald?

In deze podcast gaat Simon Heijmans, vijftien jaar na de brand, opnieuw op zoek naar het definitieve antwoord. Hij spreekt met oude bekenden, journalisten en buurtbewoners, duikt in archieven en bezoekt het landhuis. De manier waarop de podcast is gemaakt, is geweldig. Doordat Simon zich zo kwetsbaar en persoonlijk opstelt en het heel spannend maakt, wordt het verhaal goed gebracht. Wat mij zo boeide, was dat dit bijna niet echt gebeurd kan zijn. En toch heeft het in 2003 plaatsgevonden en hebben mensen het in Vught er nog steeds over.

Ik weet het ook niet

De maker van Ik weet het ook niet, Jelmer de Boer, beschrijft deze podcast als volgt: ‘de podcast waar gasten iets interessants komen vertellen en ik dan de hele tijd ‘ja ja ja’ zeg en net doe alsof ik er ook wat van weet’. Top toch? De onderwerpen lopen vrij uiteen, maar de rode draad die ik heb ontdekt zijn toch wel een beetje millennial onderwerpen; social media, prestatiedruk, fit zijn en flexwerken. Misschien komt het ook wel doordat de gasten eigenlijk allemaal zelf millennial of iets ouder zijn. Dit is gewoon zo’n fijne podcast waarin twee of meer mensen een lekker gesprek voeren over interessante ontwerpen en doen alsof er geen microfoon aanwezig is. Tegelijkertijd heb ik van sommige afleveringen echt wel veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen.

Damn, honey

Op de een of andere manier heb ik het niet zo met feminisme. Uiteraard ben ik feminist, maar zo noem ik mezelf niet graag, doordat het nu een beetje het kutwoord van het jaar is geworden. Feminisme is een beetje het nieuwe veganisme, het wordt gezien als hype en aanstellerij door degenen die er zelf niet aan meedoen. En dat terwijl het allebei héél waardevolle ontwikkelingen zijn, dus het is jammer dat het, naar mijn idee, minder serieus wordt genomen.

Even terug naar de podcasts. Ik sta achter feminisme en de derde feministische golf, maar hou me er niet heel veel mee bezig. Hoewel ik graag gelijke rechten wil tussen man en vrouw, voel ik mezelf geen activist op dit gebied. Ik lees geen boeken en luister geen podcasts hierover. Met uitzondering van Damn, honey. De makers, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen, zijn dit gaan maken met het doel om feminisme positief te benaderen. In elke aflevering praten ze met nieuwe gasten over onderwerpen rondom vrouwen en waar vrouwen mee te maken hebben in dit tijdperk. En dat gaat echt niet alleen over okselhaar en tampons, maar is veel breder: van autisme tot reclames en van muziek tot politiek. Wat ik fijn vind, is dat het een heel toegankelijke manier is om wat meer te leren over feminisme, zonder het gevoel te hebben verplicht te zijn om bepaalde standpunten aan te nemen of bepaalde handelingen uit te voeren. Damn honey, het boek van Marie Lotte en Nydia, is dan ook een van de feministische boeken die wel hoog in mijn lijst staat.

2 thoughts on “Favoriete podcasts • mei”

  1. Wat een leuke blogpost! Ik luister tegenwoordig ook veel podcasts, voornamelijk wanneer ik aan het fietsen ben, dus leuke aanraders zijn altijd welkom. Ik kende nog geen van deze drie, dus ik ga ze eens proberen!:)

  2. Ik heb Damn honey gelezen en ik vond het een geweldig boek! Zo’n boek dat ik aan mijn kinderen wil laten lezen, als ik er ooit krijg. De podcast staat wel op mijn lijstje maar ik ben minder fan van podcasts eigenlijk. Al moet ik er misschien gewoon wat aan wennen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *