Boeken en podcasts

Gelezen boeken • Februari

Ik ben dus in Zwitserland en niks is fijner dan na het skiën op de bank neer te ploffen en met een kop koffie of thee uren te lezen. Ik ben geen après-skiër, geef mij maar een goed boek. Ik snap sowieso niet hoe mensen na een dag sportief zijn nog puf hebben om sociaal en gezellig te doen. In februari heb ik maar drie boeken gelezen, dus ik loop een beetje achter op schema (als ik dit jaar 52 boeken wil lezen). Nee, laten we de schuld schuiven op het feit dat februari maar 28 dagen duurde.

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson

Dit boek wilde ik gewoon lezen omdat de titel zo leuk klonk. Ik had van tevoren geen idee waar het over zou gaan en heb de achterkant niet gelezen (e-reader beperkingen), maar het was heel anders dan ik dacht. Ik verwachtte een feel good boek over een lieve oude man die met kleine daden de wereld mooier maakt, maar nee. Het begint allemaal met de 100-jarige Allan Karlsson die samen met zijn beste vriend Julius van het luxeleven op Bali geniet. Hij ontdekt wat een iPad is, schaft er een aan en er gaat een wereld voor hem open (letterlijk en figuurlijk). Door samenhang van omstandigheden belanden de mannen in een bespreking met Kim Jong-un en later met Trump. Het boek draait om politiek, kernwapens en alles eromheen, maar de rode draad is hoe Allan en Julius overleven en hoe het kan dat Allan blijft ontsnappen aan de dood. Een interessant en redelijk humorvol boek, maar ik vond hem niet geweldig. Ik was zelfs al vergeten dat ik deze had gelezen afgelopen maand.

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano

Vorige maand vertelde ik dat ik verliefd was geworden op het nieuwe boek Paolo Giordano en daarom kon ik niet wachten om dit boek te lezen van hem. De eenzaamheid van de priemgetallen gaat over een jongen en een meisje in de puberteit. Hij kampt met automutilatie, zij met anorexia. Ik dacht tijdens het lezen: oh god, weer zo’n verhaal over twee pubers met psychische problemen die steun vinden bij elkaar en verliefd worden. Misschien mag ik dat niet denken en met zulke verhalen is niks mis, maar ik heb ze wel genoeg gelezen (of in films gezien). Echter was dit boek anders. Het woord anorexia of zelfbeschadiging is geloof ik niet één keer genoemd en de focus lag hier ook niet op. Het sluimerde er doorheen en het waren zelfsprekende details. Het verhaal zelf is niet heel speciaal, maar wel bijzonder geschreven. Dit boek bevestigde opnieuw hoe indrukwekkend Giordano zijn personages vormt en omschrijft.

Kleine brandjes overal – Celeste Ng

Dit was ook zo’n boek dat over totaal iets anders ging dan ik verwachtte. Ik heb het uitgekozen door de eerste zin op de achterkant (‘’Iedereen in Shaker Heights had het er die zomer over: hoe Isabella, het jongste kind van de Richardsons, uiteindelijk was doorgedraaid en het huis had afgebrand’’). Vond dit wel vet klinken, dus ik wilde het heel graag lezen. Heb de rest van de achterkant ook niet gelezen, want dat klonk helemaal niet zo interessant. Uiteindelijk ging het boek over alles behalve de brand, maar het is, mede daardoor, echt een heel bijzonder boek. Over moederschap, familierelaties en -geheimen en de perfecte stad. De personages zijn sympathiek, kwetsbaar en spreken tot verbeelding. Het verhaal zou ik niet snel uitkiezen als ik wist waar het over ging, maar juist door het feit over de brand, wat het einde van het verhaal is, sprak het me aan. Jep. Aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *