Creatief

Hoe ik mijn bullet journal gebruik

Bullet journallen: wat begon met een simpel lijstje, groeide al snel uit tot een enorme trend. Ook ik ben er schuldig aan en het is inmiddels een van mijn favoriete bezigheden. Maar wat is een bullet journal nou eigenlijk? En waarom zou je er in hemelsnaam zoveel tijd in stoppen als je ook gewoon een agenda kan kopen?

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal (BuJo) is in de simpelste vorm een notitieboek met stipjes in plaats van lijntjes of ruitjes. Zelf gebruik ik de Leuchtturm 1917, wat vrijwel de populairste is onder journallers. Daarnaast is het idee van een BuJo totaal niet om 12 uur per dag te besteden aan het opleuken ervan. Het concept is bedacht door Ryder Carroll en de basis is een effectieve manier om lijstjes te maken, zodat dat eindeloze gekras in to-do lijstjes voorbij is. In plaats daarvan gebruik je verschillende tekentjes, wat alles een stuk overzichtelijker maakt en je productiever te werk gaat. Een korte, duidelijke video over dit systeem is te vinden op bulletjournal.com.  

De tweede gedachte van een BuJo is dat je één notitieboek hebt voor lijstjes, gedachtes, een dagboek, maar ook je agenda en toekomstige plannen schrijf je hierin. Als jij zo’n iemand bent die honderden notitieboekjes voor allerlei verschillende dingen heeft, kan dit enorm helpen. Alles wat je wil kan erin, en daarom is het zo fijn dat heel het boek leeg is.

Het creatieve deel

Juist doordat het boek helemaal leeg is, is het zo populair onder creatievelingen. Heel het internet staat vol met de mooiste creaties en mensen gaan helemaal los op de pagina’s. Maar Veerle, dan is het toch helemaal niet snel en effectief meer? Tja, je kan er natuurlijk zo veel tijd in stoppen als je zelf wil. Ik behoor tot de categorie van de mensen die de originele to-do lijst met tekentjes niet echt gebruikt, maar uren bezig is met het mooi maken van de pagina’s. Ik zal even uitleggen waarom. Voorheen heb ik altijd ‘geknutseld’ in allerlei verschillende boeken: art journals, scrapbooks, moodbooks, noem maar op. Dat doe ik nog steeds, maar de lat ligt toch wat hoger daar, omdat het naast het maken van iets moois geen functie heeft. Je hebt een lege pagina en kan alle kanten op. Wat ik zo fijn vind aan bullet journallen, is dat het al een basisfunctie heeft: een agenda, lijstjes en trackers. Hieromheen kan je doen wat je wil, maar de druk om hele pagina’s mooi op te vullen is minder. Verder kan ik er van alles in kwijt: aquarel, handlettering, papier, etc. Het klinkt misschien totaal onlogisch en wellicht ben ik de enige die het zo ervaart, haha.


Perfectionisme en bullet journalling

Ik hoor vaak: ‘wow, ik zou dat echt niet kunnen. Ik word al gek als ik één streepje verkeerd zet’. Geloof me, dat word ik ook. Maar daar moet je je gewoon overheen zetten. En echt grote of lelijke fouten corrigeer ik door er iets overheen te plakken. En ik heb al een paar keer een hele nieuwe pagina over een mislukte geplakt. Dus ik snap het helemaal, maar laat perfectionisme je niet tegenhouden om een bullet journal te starten als het je eigenlijk wel tof lijkt.


Mijn methode

Maar Veerle, helpt het je ook in plannen en productiviteit? O, jazeker. Ik gebruikte afgelopen jaren helemaal geen agenda meer, omdat ik het niet gebruikte. Alles onthouden lukt natuurlijk niet zo goed, maar de motivatie om mijn agenda uit mijn tas te pakken was er ook niet. Waarom ik nu wel de motivatie heb om wel steeds mijn BuJo uit mijn tas te pakken weet ik niet. Ik denk dat het komt doordat ik steeds blij word als ik hem zie, haha. Als je uren werk in een pagina steekt en je bent trots op het resultaat, gebruik je het ook sneller.

Ik gebruik mijn bullet journal als volgt: elke maand heb ik een ander thema qua vormgeving, zoals herfst, pastel of het sterrenstelsel. Op basis daarvan maak ik een ‘welkomstpagina’, zodat het duidelijk is dat er een nieuwe maand begint. Vervolgens maak ik mijn agenda, die meestal vijf spreads inneemt. Ik plaats meestal 7 dagen op een spread, maar soms ook 14. Ruimte die ik over heb gebruik ik voor notes, to do-lijstjes of iets anders. Ik maak ook elke maand een plekje om op te schrijven welke boeken, podcasts en documentaires ik heb gelezen/geluisterd/gekeken. Veel bullet journallers schrijven hun wekelijkse lay-out per week, bijvoorbeeld elke zondag, maar ik vind het fijner om heel de maand van tevoren te doen.

Tot slot maak ik een spread met trackers. Dit houdt in dat ik bepaalde gewoontes, mijn slaapritme en mijn humeur bijhoud. Dit is niet obsessief, maar het kan fijne inzichten geven. Deze zijn bij mij elke maand anders, afhankelijk van het thema, maar ook zodat het leuk blijft om in te vullen.

Dit is hoe ik mijn BuJo gebruik, maar er zijn veel mensen die het compleet anders doen. Kijk vooral ook eens op Pinterest of Instagram naar inspiratie, al is het maar om alle mooie creaties te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *