Creatief

Over lino en mijn webshop

Ik vertelde al eerder dat ik het plan had om een webshop te openen. Ik ben afgelopen maanden elke dag ermee bezig geweest en ik heb goed nieuws: hij staat online! Sinds een paar weken verkoop ik op Studio Winterzon handgedrukte lino prints. Wacht.. hoe? Lino? Juist, ik zal eens even een blogje wijden aan deze techniek waar ik zo verslaafd aan ben.

Linosnede is een druktechniek, waarbij je delen uit een stuk linoleum snijdt; dit heet gutsen. Linoleum is een soort rubber dat heel geschikt is om in te snijden. Hetgeen wat je niet wegsnijdt, zie je uiteindelijk op je papier (of stof, waar je ook op drukt). Er zijn verschillende manieren om tot je uiteindelijke print te komen, dus ik zal stap voor stap laten zien hoe ik het doe.

Tekenen

Allereerst maak ik een tekening. Dit doe ik op de computer met een tekentablet, omdat ik dat fijn vind werken en met de hand ben ik wat langer bezig. Meestal maak ik een schets en zijn de details niet perfect. Vervolgens print ik de tekening in spiegelbeeld. Dit is heel belangrijk, omdat je de afdruk in spiegelbeeld ziet. Vooral bij letters is het vrij jammer als je dit vergeet. De tekening die ik heb geprint leg ik nu op het stuk linoleum met een velletje carbonpapier ertussen. Dit is van dat ouderwetse papier waar je potlood doorheen drukt. Nu teken ik de afbeelding helemaal over met potlood, zodat de lijnen op het linoleum te zien zijn. Het is even wat werk, maar voor mij werkt dit het beste. Je kan ook rechtstreeks op de lino tekenen, maar dan moet je dus rekening houden met het spiegelbeeld en je moet al helemaal in je hoofd hebben wat je wil gaan tekenen.

Gutsen

Vervolgens is het tijd om te gutsen. Dit doe je met scherpe gutsmesjes, welke je bij veel hobbywinkels voor een prima prijsje kan kopen. Let erop dat je altijd van je af snijdt, want ze zijn echt heel erg scherp. Het snijden is veel werk als je een grote of gedetailleerde tekening hebt en het is best zwaar voor je arm en nek, maar het is wel een rustgevend klusje en intussen kan je lekker een podcast of iets anders luisteren. Belangrijk bij het gutsen is dat je hetgeen wat je wegsnijdt níét ziet. Dus alles wat je wil afdrukken, laat je zitten. Als je het moeilijk vindt om te onthouden, kan je ook inkleuren wat je wil laten zitten, zodat je eromheen weg kan snijden. Of andersom, dat je alles wegsnijdt wat je hebt ingekleurd.

Afdrukken

Nu komt, vind ik, het allerleukste: je lino afdrukken. Toen ik mijn minor deed op de kunstacademie, heb ik hele middagen als een malle prints gemaakt en ik heb daar zulke fijne herinneringen aan. Wat je doet is je verf (ik gebruik deze) op een schoon oppervlak uitrollen met een roller. Vervolgens rol je de inkt over de linosnede, leg je hem voor de wals en leg je je papier erop. Een wals is een soort grote rol die druk zet op hetgeen wat je eronder legt, zodat je de afdruk goed ziet. Je zou de afdrukken op zich ook zonder een wals kunnen maken, gewoon thuis, maar het lukt mij nooit zo goed, zeker niet met dik papier.

Ik merk dat het behoorlijk moeilijk is om dit met woorden uit te leggen. Daarom heb ik er maar lekker veel foto’s bij geplaatst, zodat het (hopelijk) duidelijk is. Ik ben heel benieuwd of jullie bekend zijn met deze toffe druktechniek, dus laat het me vooral weten. En vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op mijn webshop (schaamteloze zelfpromotie moet kunnen toch?).

Doei!

2 thoughts on “Over lino en mijn webshop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *