Overig

Hoe stek je een plant?

Planten zijn leuk, daar valt niet over te discussiëren. Kopen is leuk, maar nog leuker is om je eigen planten te stekken. Oftewel: gratis extra planten, wat wil je nog meer? Zelf stek ik best wel veel van mijn plantjes, om ze vervolgens te ruilen voor nieuwe stekjes. Ik vind het zo tof om een klein plantje met twee blaadjes te zien groeien tot een veel grotere plant. Dan heb je toch wel een veel innigere relatie met je plant, omdat je hem of haar al van jongs af aan verzorgt. Ja, van stekjes valt goed te houden.

Afgelopen weekend kreeg ik van een klasgenoot de vraag of ik eens wilde uitleggen hoe je planten moet stekken en dat vond ik een heel erg goed idee. Dus hierbij de online cursus: stek je plant. Disclaimer: het is best wel verslavend. Ook goed om nog even te vermelden is dat ik geen expert ben, want ik doe meestal maar wat. Maar ik heb mezelf best wel veel geleerd over stekken en ik denk dat jullie wel wat aan mijn ervaringen kunnen hebben. Dus hierbij. Ik zal vandaag drie manieren van stekken delen met een aantal planten als voorbeeld.

Wat je eerst moet weten:

 • Elke plantensoort heeft een andere stekmethode. Zorg dus eerst dat je weet wat voor soort plant je hebt, zodat je je vervolgens kan verdiepen in de verzorging en stekmethode.
 • Stekken kan op zich het hele jaar door, maar in het voorjaar heb je de grootste kans op succes doordat er dan goed licht en warmte is.
 • Stekken werkt het best op water. Een tip is om even langs de kringloop te hoppen en voor een paar cent leuke stekvaasjes te kopen. Na een tijdje op water zal je de plant in de grond kunnen zetten. Je kan hem ook op water laten staan, als je dat (net als ik) er gewoon leuk uit vindt zien. Je zult dan zien dat de wortels blijven groeien, maar dat de plant zelf niet heel veel nieuwe bladeren krijgt.

Pannenkoekenplant stekken

De bekendste en makkelijkste plant om te stekken is de Pilea peperomioides, oftewel de pannenkoekplant. Deze plant krijgt als hij volwassen is veel baby’s waar je allemaal nieuwe planten van kan maken die ook als een malle groeien. Het stekken hiervan doe je als volgt:

 1. Kijk of de moederplant al baby’s heeft. Vaak heeft de plant een grote stam in het midden en daaromheen groeien kleine stammetjes met blaadjes (zie foto hieronder).
 2. Zoek een baby uit die je wil stekken. Het ideale formaat is zo’n vijf centimeter; een klein stammetje met een paar blaadjes. Haal de stek uit de grond door met je vingers onder het stekje te wroeten en er voorzichtig uit te trekken. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk wortels meetrekt met het stekje. Het is niet erg als je wat wortels kapot trekt, daar herstelt de plant snel van.
 3. Haal het grootste deel grond van de wortels en zet het stekje op water. Doe dit door een klein glaasje te vullen met water en vervolgens de wortels erin te zetten. Zorg dat er geen blaadjes onder water staan, deze gaan dan rotten.
 4. Het stekje zal waarschijnlijk snel gaan wortelen, vooral als je het water om de paar dagen ververst. Na zo’n twee à drie weken, als de wortels duidelijk voller zijn, kan je het plantje in de grond zetten. Hou de eerste weken de grond wat vochtig, omdat de wortels gewend zijn aan water. Na een tijdje mag de grond wat droger zijn; bij de pannenkoekplant is meestal een keer per week water prima.

Stekken met een luchtwortel

Er zijn verschillende planten die je stekt door een deel van de plant af te snijden. Het maakt niet zo heel veel uit hoe groot stuk stengel en hoeveel bladeren je eraf haalt, maar belangrijk is wel dat er een luchtwortel of ‘knop’ bij zit (zie foto’s). Er zijn verschillende planten die je op deze manier stekt, zoals monstera’s en scindapsussen. De laatste soort krijgt geen wortels, maar kleine knopjes. Een luchtwortel is een soort lange stengel die uit de plant groeit, dat is heel normaal bij de monstera deliciosa. Je kan ze afknippen, laten hangen, of in de grond leiden zodat hij daar verder groeit. Voor het stekken is die luchtwortel dus heel belangrijk. Het stekken met een luchtwortel doe je als volgt:

 1. Zoek een stuk plant waar zowel een luchtwortel als een of meerdere bladeren aan zit.
 2. Snij met een schoon mesje de stengel af onder de luchtwortel. De plant zal hierna gewoon weer verder groeien, net onder waar je hem hebt afgesneden.
 3. Zet deze stengel in het water. Zorg dat de luchtwortel of het knopje volledig onder water staat en de bladeren boven water.
 4. Na een paar weken zul je zien dat er vanuit de luchtwortel veel wortels zijn bijgeschoten. Je kunt de stek dan op aarde zetten, maar ook deze kan je op water laten staan. Als je hem in de aarde zet, geldt ook: houd de grond in het begin wat vochtig.

Stekken door scheuren

Scheuren is de moeilijkste manier van stekken. De bekendste plant waarbij je dit doet, zijn calathea’s. Je zult zien dat je calathea (welke soort dan ook) nieuwe scheuten zal geven als hij wat groter is. Op de foto hieronder zie je dat die van mij verschillende ‘groepjes’ heeft van een aantal stengels. Ik heb ervoor gekozen om mijn calathea te gaan scheuren in vier kleinere stekken. Die doe je als volgt:

 1. Haal de volledige plant met alle wortels uit de grond.
 2. Kies welk stuk je van de moeder wil scheiden.
 3. Wroet wat in de wortels en probeer de stengels van elkaar te scheiden. Probeer zo veel mogelijk wortels aan de stek te laten. Je kan niet voorkomen dat je de wortels doormidden moet scheuren, dit is ook niet erg.
 4. Zoals je kunt zien op de foto zit er onderaan de stek een klein knolletje. Je stek zal het best aanslaan als deze eraan zit, dus dat is alleen maar goed. Het is ook niet erg als deze er niet aan zit. Vooral belangrijk is dat er een bosje wortels aan zit.
 5. Zet de stekken in de grond in een nieuw potje. Op de foto zie je dat ik er twee op water heb gezet, maar dit wordt niet aangeraden (ik heb het voor jullie getest. Geen succes).

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk uit heb kunnen leggen aan jullie. Er zijn natuurlijk nog veel meer planten en stekmethodes, maar dit zijn wel drie manieren die vaak gebruikt worden. En nogmaals: de grootste kans op succes is in het voorjaar, dus ik plaats dit artikel eigenlijk behoorlijk op het verkeerde moment. Maar dan kan je het op je voornemenlijstje zetten.

Joejoe!

3 thoughts on “Hoe stek je een plant?”

 1. Ik heb er waarvan ik gewoon een blaadje met steel pluk en in water zet. Zoals mijn ‘rattenstaartje’ en mijn bladbegonia. En dat gaat heel goed (kijk maar op mijn blog via de tag ‘huiskamerjungle’).
  Momenteel heb ik ook wat stekken in water staan van een scindapsus pictus en die kregen wel een lange wortel maar het blad krult en ik ben er niet zeker van of ze de winter doorkomen (ik wil ze laten staan tot de lente. Dan mogen ze de grond in).
  Vorige week kocht ik een flesje met druppelaar met organische meststof voor stekjes in water, maar sinds ik dat gebruikte zijn al 3 van mijn stekjes in water kapot gegaan… . Ik weet niet of het daar aan ligt of aan de winter en gebrek aan licht …

 2. Handig dit! Van de pannenkoekenplant en monstera’s wist ik al hoe je ze stekt. We hebben zelf echt al heel veel monsterababy’s weggegeven op deze manier. Maar van de calathea’s, dat wist ik niet en zo hebben we er ook wel een paar staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *