Reizen Vegan

4 x vegan in Vilnius

Een paar weekjes geleden was ik in Vilnius en ik had beloofd dat ik nog een blogpost zou schrijven over vegan eten in deze stad. Vilnius is heel vegan friendly en ik heb heeeerlijk gegeten. Er zijn veel koffietentjes en ik elk tentje waar ik ben geweest hadden ze koffie met plantaardige melk, wat natuurlijk al top is. Reizen blijft altijd een ding en daarom had ik me een beetje voorbereid. Ik had voor tussendoor repen meegenomen en in de stad zelf kocht ik brood en hummus, zodat ik lunch kon meenemen. We gingen elke avond uiteten en ook bijna elke dag ergens lunchen, maar ik wilde niet dat mijn vriendinnen met de lunch ook nog rekening met mij moesten houden.

In totaal heb ik in vier restaurants gegeten, dus ik ben geen expert, maar kan deze tips wel met jullie delen.

Foto’s door: Nina Vissers

Gyvas baras

Als je op Google ‘vegan in Vilnius’ intypt, is dit restaurant het eerste zoekresultaat. Op de kaart staan voornamelijk burgers en nog een paar andere dingen, maar er is keuze genoeg. Wij hebben echter niet een geweldige ervaring met dit restaurant. Het is een klein tentje met een kleine keuken, waardoor het personeel onze groep van 18 mensen niet goed aankon. Toen we na een heel gedoe eindelijk hadden besteld, duurde het eten lang en werden de gerechten om de beurt gebracht, waardoor sommigen hun eten nog moesten krijgen, terwijl anderen het al ophadden. Het eten was verder lekker, vooral de chocoladetaart bij het toetje was goddelijk. Ik weet zeker dat deze service lag aan onze groep, want het tentje heeft verder veel goede reviews. Ik raad dus zeker aan om er als vegan naartoe te gaan, mits je met een klein groepje bent. Oh, en ik vergeet te zeggen dat het mega goedkoop is; zo’n €5 voor een burger.

Grey

We hebben twee keer gegeten bij Grey, omdat het zo goed was. Studenten in Vilnius vonden dit een duur en chique restaurant, maar voor ons was het, vergeleken met Nederland, heel goedkoop. Het restaurant is inderdaad chique, het eten ongelooflijk lekker en het personeel heel vriendelijk. Er staat maar één vegan gerecht op de kaart, namelijk parelcouscous met groenten. Klinkt misschien niet bijzonder, maar dat was het wel. Verder raad ik aan om bij het voorgerecht de uienringen te bestellen, want dat waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten. En de cocktailkaart was top, ook een pluspunt. Deze plek is ideaal om met een gezelschap te gaan dat graag vlees eet, omdat de kaart heel erg uitgebreid is.

Foto’s door: Nina Vissers

Home Pica

Een pizzeria waar we spontaan naartoe gingen, maar waar er gelukkig vegan opties waren. Er is keuze uit twee pizza’s: margarita en vegan ham, allebei met vegan kaas. Ik geloof dat er ook een pizza was met groenten waar helemaal geen kaas op zat. Ik nam de margarita en die smaakte lekker; niet heel speciaal. Het restaurant ligt vrij ver buiten het centrum, maar is handig om te onthouden als je in de buurt bent.

Pirmas Blynas

Op de laatste avond aten we in dit pannenkoekenrestaurant, opgezet door een heel aardige, Nederlandse jongen. Er werken verstandelijk gehandicapten, wat je niet vaak ziet buiten Nederland, dus ik vind het tof dat hij dat concept naar Litouwen heeft gebracht. Op de kaart staan vooral pannenkoeken (verrassend), zowel hartig als zoet. Er is vrij veel keuze en er wordt goed rekening gehouden met allergieën. Zo kunnen er lactose-, glutenvrije en vegan gerechten worden gemaakt. Ik nam een groene pannenkoek (spinazie denk ik?) met hummus, kikkererwten en olijven. Erg lekker!

Overigens is mijn vriendin nu ook in Litouwen, in het plaatsje Panevėžys. Echter is daar niet veel vegan, zelfs niet vegetarisch, en zijn bijvoorbeeld lactosevrije producten heel duur. Maar ik denk dat dat ligt aan de grootte van het stadje, want in Vilnius is het prima te doen!

1 thought on “4 x vegan in Vilnius”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *