Reizen Vegan

Op wintersport als vegan

Veganist zijn is niet moeilijk, maar reizen blijft een dingetje. Lang leve internet, waarop je van tevoren alle hotspots en vegan tentjes kan opzoeken. Maar als je met een gezelschap bent en niet afhankelijk wil zijn van een vooraf bepaalde locatie, kan het lastig zijn. Dat is het in Nederland vaak al, maar er zijn landen waar ze vegan eten huilend klaarmaken. Wintersport is ook niet altijd makkelijk. De pistes in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk draaien op kaas en vlees. Heel veel kaas. En worst. Niet bepaald vegan. Om dat te overleven, deel ik een paar tips.  

1. Bereid je voor

Zonder inkopen te doen in Nederland, wordt het een lastige vakantie. Vooral als je zelf kookt en eten meeneemt de piste op, is het heel belangrijk je voor te bereiden. Denk aan vleesvervangers, hummus, vegan kaas, bonen, plantaardige boter, Mayolijn, zoet broodbeleg, etc. Dingen als groenten, fruit, pasta en aardappels zijn in de buitenlandse supermarkt natuurlijk ook te krijgen, maar bijvoorbeeld vleesvervangers zijn lastiger. Vergeet ook niet een tussendoortje mee te nemen, want skiën en snowboarden maken hongerig. Ik neem zelf meestal oreo’s mee, maar bijvoorbeeld lotuskoekjes en Nakd-repen zijn ook vegan.

2. Welke maaltijden eet je buiten huis?

Ikzelf eet alleen ’s middags op de piste. ’s Avonds koken we altijd, wat natuurlijk makkelijk is voor mij. Maar als je ’s avonds (ook) uit eten gaat, moet je daar weer rekening mee houden. In dat geval neem ik aan dat het in een iets luxer restaurant is dan de berghutjes op de piste. Hier kan je van tevoren wel bellen, de kok zal wat welwillender zijn en je kan hierbij makkelijker de locatie bepalen in overleg met je gezelschap. Als je echt safe wil spelen, neem dan brood mee voor op de piste en kook ’s avonds zelf.

3. Welke eisen stel je?

Ik ben snel tevreden en ben al blij als ik iets kan eten. Natuurlijk ben ik wat blaadjes sla en friet met ketchup na een paar dagen beu, maar het is beter dan niks. Wat ook een probleem is, is dat gerechten niet makkelijk aan te passen zijn. Je kan de kok best vragen of hij de kaas kan weglaten, maar vaak is alles van tevoren bereid zodat ze het alleen nog maar op hoeven te warmen. Als je niet veel lust of echt liever iets anders dan friet wil, zal je je beter moeten voorbereiden. Neem eigen mayonaise of dressing mee, bel van tevoren naar een tentje of maak thuis een gerecht en neem het mee. Vaak staat er trouwens ook wel soep op de kaart, maar dan moet je even vragen of er vlees in zit. Zelf neem ik dat nooit, omdat de kans best groot is dat het kippen- of runderbouillon is en dat wil ik echt niet eten. Nog een tip: vraag om extra groenten als er een dierlijk ingrediënt wordt weggelaten.

4. Hoe streng ben je voor jezelf?

Elke veganist heeft een ander ‘strengheid-level’. Zoals ik al eerder zei, voel ik me niet schuldig als ik een keer iets eet waar wat melk of een dierlijk E-middel in zit. Ik zal geen glas melk drinken of een omelet of een stuk vlees eten, maar aan sommige dingen ontkom ik niet. Zo heb ik afgelopen week een ‘green buddha bowl’ op met couscous en heel veel groente. De dressing was home made pesto en er is kans dat daar kaas in is verwerkt. Ja, dan is dat maar zo. Dit is overigens het meest vegan-friendly gerecht in het hele skigebied, dus ik ben altijd blij als we naar dat tentje gaan. Een andere dag aten we bij een pizzeria en ik at een pizza met tomatensaus en heel veel groente, zonder kaas (dat had ik gevraagd. Voordeel was dat degene die de bestelling opnam zelf ook vegan was!). Er is een kans dat er melk in de bodem zat, maar dat is dan ook maar zo. En bij het ontbijt eet ik altijd brood wat we kopen bij de bakker en waarvan ik de ingrediënten ook niet kan bekijken. Meestal is bruin brood vegan, maar je weet het niet. Ik doe wat ik kan en zulke kleine dingen neem ik voor lief, anders kan ik niks meer eten. Dus, bedenk voor jezelf waar je de grens trekt. 

5. Waar ga je naartoe?

Over het algemeen zijn de menukaarten op de piste hetzelfde, maar het kan verschillen per land. In Oostenrijk zijn Wienerschnitzels, braadworst en goulash soep favoriet. Populair in de Zwitserse en Franse Alpen zijn kaasfondue en raclette. Over het algemeen weinig vegan dus, maar het kan nuttig zijn om je even te verdiepen in de menukaarten van het land waar je verblijft.

Mocht het nog niet duidelijk zijn… vegan eten is lastig op wintersport, maar zeker niet onmogelijk. Bereid je vooral goed voor. Mocht je nog andere tips hebben, deel ze vooral!

Liefs, Veerle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *