Reizen

Underrated Vilnius

Afgelopen week was ik op studiereis naar Vilnius. Vil.. hoe? Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Litouwen? Oooh… die van Estland, Letland, Litouwen. Ja, die ja. Voor onze studiereis kon ik kiezen uit een aantal steden en ik koos voor Vilnius, juist omdat ik daar zelf waarschijnlijk nooit naartoe zou gaan. En ik heb geen spijt, want het is een toffe en verrassende stad.

Foto’s door: Nina Vissers

Vilnius is moeilijk te plaatsen, het heeft niet een bepaald karakter. We verbaasden ons al gelijk over de enorm schone straten, die ons deden denken aan Kopenhagen. Verder werden we verrast door gekleurde kerkjes en kasteeltjes midden in de stad, een beetje Portugal. En waar de winkelstraten mij herinnerden aan Parijs, hadden de gebouwen verderop een plattelandse sfeer. Er liep een grote rivier door de stad, die het oude van het nieuwe deel scheidde. Een beetje van alles dus, wat Vilnius een raadsel maakt.

Foto’s door: Shanice Sierkstra
Foto’s door: Mark Schipper en Shanice Sierkstra

Cultuur

We hadden een best grote schoolopdracht, namelijk voor Go Vilnius (de I amsterdam van Vilnius) een campagne bedenken waardoor er meer talent naar de stad wordt getrokken. Een groot nadeel van deze opdracht was dat we in koffietentjes eraan hebben moeten werken en tijd verloren om musea en kerken te bezoeken. Een voordeel van deze opdracht was dat we bewoners van Vilnius interviewden en we gingen naar een school om met studenten te kletsen. Hierdoor heb ik dingen over de cultuur en mensen geleerd waar ik anders niet achter zou komen. Zo zijn de mensen een beetje gesloten en afstandelijk, maar wel heel vriendelijk. Het land is super veilig, je kan je laptop of telefoon gewoon openbaar laten liggen zonder dat het gestolen wordt. De stad is nog opkomend. We spraken een man die was geboren in Vilnius en naar Londen en daarna Tilburg ging om carrière te maken (hij wilde in de skate-wereld werken). Echter merkte hij dat in die landen alles al gedaan was en hij niet echt welkom was met zijn idee. Toen is hij teruggegaan naar Vilnius, omdat daar alle ruimte was om zijn idee te presenteren. Hij was daar dus de eerste die skateboards ging recyclen en een indoor skatepark opzette. Vilnius is dus nog heel ‘naakt’ en open voor nieuwe dingen. Aan de vele street art en ateliers in de oude stad, zie je dat er veel creativiteit aan het opkomen is. De mensen zijn, vanuit mijn perspectief, soms wat conservatief. Je kan als homo beter niet hand in hand over straat lopen en mensen kunnen zichzelf vaak niet zijn. We kunnen in Nederland een stuk vrijer en uitgesproken zijn en meer ons eigen mening geven. Aan de andere kant is Vilnius niet ouderwets, ze lopen bijvoorbeeld ver voor op technologische ontwikkelingen. Tot slot is de lucht in Litouwen heel schoon, waarschijnlijk door de miljoenen bomen.

Foto’s door: Shanice Sierkstra

Eten en drinken

Wat ons ook opviel is dat de mensen er vrij gezond leven en slank zijn. Er waren bijvoorbeeld weinig kebabzaken te vinden zoals in Nederland. Het eten was ook ‘clean’; er wordt vooral gewerkt met verse en natuurlijke producten (mega lekker dus). Daarnaast is de stad heel vegan-friendly, maar daar ga ik nog een aparte blog over schrijven. Litouwen is heel goedkoop. Een hoofdgerecht kost gemiddeld zes euro en op veel plekken is bier en wijn twee euro. Dat het zo goedkoop is, komt doordat er weinig geïmporteerd hoeft te worden, maar ook omdat Litouwers weinig verdienen. Ze zijn niet arm (omdat het dus zo goedkoop is), maar vergeleken met de rest van Europa wel. Ze kunnen niet zomaar op vakantie of emigreren.

Linkerfoto door: Nina Vissers

Door deze reis ben ik nu ook heel benieuwd naar de andere Oostbloklanden. Zo schijnt de hoofstad van Letland, Riga, een heel toffe jongerenstad te zijn. Voor de rest weet ik niet zo goed wat ik over Vilnius moet vertellen, dus ik laat de foto’s spreken. Ik ben in ieder geval heel blij en dankbaar dat ik hiernaartoe ben geweest en ik heb een geweldige week gehad, ook dankzij mijn lieve vriendinnen. Overigens vind ik Litouwen zelf best wel lelijk, met veel beton en platte bruine gebieden. Maar Vilnius is zeker een aanrader!

1 thought on “Underrated Vilnius”

  1. Wat een super inspirerende blog, ik vind het zo leuk omdat het zo totaal iets anders is of zo! Het lijkt mij heel leuk om in de toekomst (misschien zelfs best wel nabije toekomst) juist een bezoek te plekken aan minder populaire plekken. Het spreekt mij altijd heel erg aan als ik er over hoor, maar het punt is nou juist dat je er natuurlijk weinig over hoort/leest waardoor ik vaak ook weer niet weet waar ik dan heen wil haha! Hoe dan ook, dit vind ik dus leuk en leuk dat je daar zo’n fijne week hebt gehad! Extra tof dat je door je project ook echt in contact geweest bent met de lokale bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *