Vegan

25 x vegan in Tilburg

Ik woon alweer anderhalf jaar in Tilburg, waar ik studeer, en in die tijd heb ik ook de switch gemaakt naar vegan. Tilburg is helaas niet zo’n stad als Amsterdam waar op elke hoek van de straat een vegan restaurant is, maar toch zijn er hier nog best veel plekken waar je terecht kan. Ik heb een lijst gemaakt met 25 hotspots waar er een aantal vegan opties zijn en waar je carnivoorvrienden ook vaak terecht kunnen!

1.De Groene Chef – lunch en diner

Ik begin maar gelijk met de beste, want dit is een volledig vegan concept gevestigd in Bank15. Er is van alles; van een sexy mexi bowl tot sloppy oyster. Ik ben er al een aantal keer geweest en het is echt ongelooflijk lekker. De gerechten zijn ook nog eens heel instawaardig. Mocht je niet-vegan gezelschap nog niet overtuigd zijn, zijn er bij Bank15 ook andere keukens die lekker dingen aanbieden.

2. Van Planten – taart

Bakkerij van planten heeft echt de lekkerste taarten ooit. Ze hebben verkooppunten op meerdere plekken in Brabant, in Tilburg bij De Groene Chef, Velerlei en Mr. Morris. Je kan daarnaast ook bestellen, ideaal voor een verjaardag.

3.Velerlei – koffie en lunch

Velerlei is zeker een bezoek waard als je in Tilburg bent. Het is een conceptstore en kringloopwinkel, maar er is ook een lunchroom en kapper. Heel tof om rond te lopen, en ze hebben een aantal vegan opties. Zo is er een heerlijke couscousbar en kan je bij de koffie een taartje van Van planten eten.

4. Pokébowls – lunch en diner

Er zijn in Tilburg twee tentjes met pokébowls en bij allebei zijn er vegan opties; Hoki Poké en Poké and More. Ik ben zelf enthousiaster over de tweede, want daar is iets meer keuze. Op het menu staat een vegan bowl, maar je kan het ook zelf samenstellen. Dit is ideaal als je met een gezelschap bent, er is voor iedereen wel wat.

5. Sarban – diner

Ik ben hier zelf helaas nog niet geweest, maar ik heb er heel veel positieve reacties over gelezen. Het Afghaanse restaurant heeft op de kaart geen duidelijke vegan opties, maar als je het van tevoren vraagt maken ze superveel lekkere dingen voor je klaar en denken ze goed met je mee.

6. Brandpunt – diner

Ik was heel verrast toen café Brandpunt vegan biefstuk, saté en een burger op de kaart hadden staan. Echter heb ik er (nog) geen positieve ervaring mee, de saté smaakte naar een soort schoonmaakmiddel. Wil hem toch even delen, want misschien had ik gewoon pech en hebben anderen er betere ervaringen! Als lunch kan je hier trouwens een sandwich met hummus en avocado bestellen

7. Café Bolle – lunch en diner

Café Bolle is zo’n typisch café waarvan je niet zou verwachten dat er vegan opties zijn. Ik was dus ook positief verrast toen ik de menukaart zag: scrambled tofu, baba ganoush, vegan burger, tempeh saté en nog veel meer. Voor zowel lunch en avondeten zijn er genoeg opties en het is ook goed betaalbaar.

8. Don’s Noodle Shop – lunch en diner

Noodle fan? Dan moet je bij Don’s Noodle Shop zijn. Bijna alle gerechten zijn te veganizen en worden vers gemaakt. Geniet van bijvoorbeeld Aziatische noedelsoep, spring rolls, salades en bao-broodjes.

9. Waanzinnig – lunch en diner

Het eten hier is dus echt waanzinnig (haha, snap je hem?) lekker. Tof voor als je wat chiquer uit eten wil en er is voor carnivoren, vegetariërs en veganisten genoeg keuze. Bij het avondeten kan je als vegan bijvoorbeeld funky mezzetaart en pak soy curry eten.

10. Bagels & Beans – ontbijt, koffie en lunch

Bagels & Beans is er natuurlijk op meer plekken in Nederland en toch zet ik hem er even tussen. Want hoeveel leuke lunchplekken er ook zijn in Tilburg, ik ga altijd weer hiernaartoe. Er zijn hier aardig wat vegan opties; oats, paprika ‘cream cheese’, avocado, hummus, groenteburger en pecan pie. Ongeveer elke maand is er een special bagel, welke soms ook vegan of te veganizen is. Oh, en Bagels & Beans heeft gewoon de allerlekkerste cappuccino’s met havermelk.

11. Mr. Morris – koffie en lunch

Bijna naast de Bagels en Beans zit de vrij nieuwe sapjesbar Mr. Morris. Je kan er terecht voor een enorm aanbod aan smoothies en sapjes, maar ook qua sandwiches en yoghurt zijn er vegan opties. Bij de koffie is er taart van Van planten.

12. Buutvrij – lunch

Buutvrij is een toffe plek waar altijd veel mensen werken of studeren, maar de sfeer blijft gezellig om samen te lunchen. Op de menukaart staan twee gerechten die heel gemakkelijk te veganizen zijn en het personeel is ook bekend met vegan klanten. De vorige keer had ik geloof ik een sandwich met hummus en gegrilde groenten.

Foto’s door: De Groene Chef

13. Locals – ontbijt, koffie en lunch

Locals is een heerlijk knusse plek om lekker een boek te lezen en te genieten van een soja chai latte. Voor ontbijt en lunch zijn er een paar vegan opties, zoals de peanut butter banana bowl en een salade met zoete aardappel en hummus. De vegetarische opties kunnen ook met liefde vegan gemaakt worden. En ik weet niet helemaal zeker of er altijd vegan taart is, maar vaak wel.

14. Bar Leonardo – borrel

Ik weet helaas niet alle vegan opties bij bar Leonardo, want de menukaart staat niet online. Maar wat ik wel weet, is dat dit geloof ik de enige plek is waar je kan borrelen met vegan bitterballen, namelijk de vegan Chili Mexx bitterbal. Maakt me heel erg blij.

15. Stoom013 – diner

Stoom013 is sowieso al de moeite waard om een keer koffie te drinken, want het is een superknusse oude treinwagon, met lekkere koffie en een openhaard. Je kan er niet dineren, behalve op woensdag, want dan is het Eetkaffee. Een supertof concept, waarbij je voor €5 kan genieten van een vegan maaltijd. Elke week wordt er een Facebookevenement aangemaakt voor Eetkaffee, hou dit dus vooral even in de gaten.  

16. Eethuis Twintig – lunch en diner

Naast dat dit restaurant supermooi is, is het ook nog eens vegan friendly. Voor de lunch heb je bijvoorbeeld keuze uit een falafel burger en falafel salade en bij het diner is er altijd een ‘vegan van het moment’.

17. De Houtloods – lunch en diner

De Houtloods is een restaurant in de Spoorzone, met zowel een fancy menukaart als inrichting. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar zover ik kan zien zijn de vegetarische gerechten vegan of makkelijk te veganizen. Ik heb in ieder geval goede ervaringen gehoord van anderen!

18. Cinecitta – lunch en diner

Bij deze kleine culturele bioscoop kan je als vegan ook heerlijk eten. De menukaart wordt regelmatig veranderd, en ik heb al een paar keer gehad dat ik erlangs fietste en buiten op het bord een nieuw vegan gerecht zag staan. Op de vaste menukaart staat altijd de Dutch Weed Burger en die is al héél lekker.

19. Pleïade – koffie

Als je geïnteresseerd bent in spiritualiteit, is Pleïade zeker een bezoekje waard. Tussen de edelstenen en wierrook kun je in het bio café ook een vegan taartje eten.

20. Focus Foodbar – lunch, diner, koffie, borrel

Helaas is deze toffe foodbar nog niet geopend, maar hopelijk gaat dat wel snel gebeuren. Het zou mij in ieder geval heel blij maken, want het zou de eerste plek zijn in Tilburg waar alles 100% vegan is. Er loopt nu een crowdfunding campagne, dus ik hoop dat het gewenste gedrag wordt behaald!

21. King of Italy – diner

Hier ben ik zelf nog nooit geweest, maar ik heb gehoord dat bij King of Italy de lekkerste vegan pizza’s ooit gemaakt worden. Er staan een paar vegan opties op de kaart, maar de eigenaar schijnt heel lief en meedenkend te zijn als je aangeeft dat je vegan eet.

22. Aim Aroy – diner

Bij dit restaurant kan je terecht voor heerlijk Thais eten. Er zijn een hoop vegan opties die verder gaan dan een broodje hummus of falafel. Op de kaart staan curry’s en wokgerechten, maar ook vegan varkensvlees en garnalen.

23. Gio’s Surinaams eethuis – diner

Zin in de Surinaamse keuken? Dan kan je als vegan terecht bij Gio’s Surinaams eethuis. Niet extreem veel keuze, maar er staan een aantal opties op de kaart, zoals roti(rol) zonder ei en rijst met groenten.

24. Langeboom – lunch en diner

In de Nieuwlandstraat vind je Pub Langeboom, waar je als vegan zowel bij lunch als avondeten terecht kan. Op de kaart staan een aantal vegetarische opties die al vegan zijn of die vegan gemaakt kunnen worden, zoals saté en een groenteburger.

25. Subway, Thrill Grill, Vapiano, etc.

Nog steeds niet gevonden waar je wil eten? Dan kan je altijd nog terecht bij restaurants als Subway, Thrill Grill en Vapiano. Bij Vapiano zijn alle pasta’s vegan (dus er zit geen ei of melk in de pasta zelf) en er is keuze uit een aantal vegan pastagerechten.

Zo, dat waren ze. Dit zijn de plekken in Tilburg waar er vegan opties op de kaart staan of waar je makkelijk terecht kan als veganist. Ik weet dat er nog meer plekken zijn waar ze wel iets kunnen maken als je van tevoren belt, maar dan ben ik eeuwig bezig. Deze blog is geïnspireerd door Anne en ik heb heel veel tips gehaald uit de Vega(n) Tilburg Facebookgroep. Mocht je zelf nog aanraders hebben, deel ze dan vooral!

Liefs, Veerle

5 thoughts on “25 x vegan in Tilburg”

  1. Ik woon zelf ook in Tilburg, maar kende nog niet alles wat op deze lange lijst staat! Wel heel leuk dat je ook aan tentjes zoals Brandpunt en Bolle hebt gedacht, want daar zou ik zelf niet zo snel aan gedacht hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *