Vegan

3x vegan granola

Granola is een lekkere toevoeging in bijvoorbeeld je (plantaardige) yoghurt of kwark. Helaas is er bij granola uit de supermarkt vaak veel suiker toegevoegd, maar het is gelukkig ook supermakkelijk om zelf te maken. Ik zeg alvast: ik gooi meestal maar van alles bij elkaar, kijk wat er in huis is en doe maar wat. Voor degenen die liever een richtlijn hebben, deel ik hierbij drie receptjes. Alle recepten zijn genoeg voor ongeveer een weckpot en blijven ruim twee weken goed.

Herfst- en wintergranola

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels kokosolie
  • Eén eetlepel vanille-extract of -aroma
  • 150 à 200 gram havervlokken
  • 50 gram ongezouten pecannoten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • Handje rozijnen
  • Eén theelepel kaneel
  • Eén theelepel koek- en speculaaskruiden

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de kokosolie in een pan en meng met het vanille-extract of -aroma.
  • Snijd de pecannoten in kleine stukjes.
  • Voeg, wanneer de kokosolie gesmolten is, de havervlokken, pecannoten, pompoen- en zonnebloempitten toe en roer het door de kokosolie. Roer ook de kaneel en koek- en speculaaskruiden erdoorheen.
  • Als alles goed door elkaar is geroerd en de kokosolie is opgenomen, verspreid je het mengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Doe het voor ongeveer 20 minuten in de oven. Voeg na 10 minuten de rozijnen toe en hussel de boel even door. Check ook regelmatig of er niks aanbrandt, in dat geval kan je het er eerder uit halen.
  • Laat de granola afkoelen en bewaar het in een dichte pot.

Pindakaas-banaan granola

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • Eén eetlepel agavesiroop (of honing voor non-vegans)
  • 150 à 200 gram havervlokken
  • Eén gedroogde banaan
  • 50 gram ongezouten walnoten
  • Handje dadels
  • 25 gram pure cacao nibs (of zelf pure chocola in kleine stukjes snijden)

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de kokosolie en de pindakaas in een pan en roer door met de agavesiroop.
  • Snijd de walnoten en dadels in kleine stukjes.
  • Voeg, wanneer de kokosolie gesmolten is, de havervlokken, walnoten, dadels en cacao toe.
  • Als alles goed door elkaar is geroerd en de kokosolie is opgenomen, verspreid je het mengsel over een bakplaat bekleed met pakpapier.
  • Doe het voor ongeveer 20 minuten in de oven, hussel het op de helft even door. Check ook regelmatig of er niks aanbrandt, in dat geval kan je het er eerder uit halen.
  • Haal het uit de oven en voeg de gedroogde stukjes banaan toe. Dit kan je in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken. (Zelf maken doe je door een banaan in dunne plakjes te snijden en het gelijk te bevochtigen met citroensap. Verspreid over een bakplaat en laat de bananen 6 tot 12 uur drogen in de oven, op de laagste stand. Tip: zet de ovendeur tijdens het drogen open door er een pollepel tussen te stoppen, dan kan het vocht sneller ontsnappen.)
  • Laat de granola afkoelen en bewaar het in een dichte pot.

Citroen-kokos granola

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels kokosolie
  • Twee eetlepels agavesiroop (of honing voor non-vegans)
  • 150 à 200 gram havervlokken
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • Sap van één citroen
  • Rasp van één citroenschil
  • 50 gram kokosvlokken
  • 50 gram gepofte quinoa of gepofte rijst
  • Handje gedroogde aardbeien
  • Eetlepel lijnzaad of chia zaad

Wat heb je nodig? 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de kokosolie in een pan en roer door met de agavesiroop en het sap van de citroen.
  • Snijd de amandelen in kleine stukjes.
  • Voeg, wanneer de kokosolie gesmolten is, de havervlokken, amandelen, citroenrasp, kokosvlokken, gepofte quinoa en lijnzaad toe.
  • Als alles goed door elkaar is geroerd en de kokosolie is opgenomen, verspreid je het mengsel over een bakplaat bekleed met pakpapier.
  • Doe het voor ongeveer 20 minuten in de oven, hussel het op de helft even door. Check ook regelmatig of er niks aanbrandt, in dat geval kan je het er eerder uit halen.
  • Haal het uit de oven en voeg de gedroogde stukjes aardbei toe. Dit kan je in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken (een goed recept voor zelf maken is hier te vinden).
  • Laat de granola afkoelen en bewaar het in een dichte pot.

Tip voor alle recepten: als je olijfolie gebruikt i.p.v. kokosolie kan je het smelten in een pan achterwege laten en alles gelijk in een kom door elkaar roeren.

Eet smakelijk!



1 thought on “3x vegan granola”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *