Vegan

Perfect bananenbrood

Ik vind bananenbrood fijn. Het is makkelijk te maken, je bent van je bruine bananen af en het is een (redelijk) gezond tussendoortje. Ik vond het in het begin lastig om een recept te vinden voor luchtige bananenbrood zonder ei, maar na wat experimenten heb ik nu een fijn recept. Het zit ‘m in de combinatie van baking soda en egg replacer, waarover je hieronder meer kan lezen.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram meel*
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 4 rijpe bananen (+halve als topping, optioneel)
  • 2 eetlepels zachte kokosolie
  • 10 ontpitte dadels**
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1 theelepel appel cider azijn
  • 2 egg replacers + water***
  • Schaaltje blauwe bessen of andere bosvruchten (optioneel)
  • Handje pecannoten (optioneel)
  • Kaneel

*Het maakt niet zoveel uit wat voor meel je gebruikt. Zelf gebruik ik havermeel, wat je heel makkelijk zelf maakt door havervlokken in de keukenmachine te malen

** Omdat ik hem gezond wil houden en niet te zoet, voeg ik er weinig zoetstof aan toe. Je kan er natuurlijk zelf voor kiezen om meer dadels of suiker toe te voegen

***Egg replacer kan je bij de grotere AH’s of in natuurwinkels kopen. Het is een soort poeder dat een ei vervangt als je het mengt met water. Als je het niet kan vinden of je wil dit niet gebruiken, kan je het ook weglaten. Het bananenbrood wordt dan wel minder luchtig, maar zal niet mislukken. Je kan ook een beetje appelmoes of een eetlepel lijnzaad met drie eetlepels water gebruiken als eivervanger, maar dit zal niet zo goed uitpakken als met egg replacer.

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in of bekleed het met bakpapier
  • Meng het meel met het bakpoeder en zout in een kom
  • Mix in een keukenmachine de dadels met de bananen en kokosolie. Als je geen keukenmachine of blender hebt, kun je ook de bananen heel goed prakken met een vork en de dadels in kleine stukjes snijden. Nog makkelijker is om suiker te gebruiken in plaats van dadels. In dit geval heb je zo’n 8 eetlepels suiker nodig. Voeg het mengsel toe aan het meelmengsel
  • Doe in een apart kommetje het baking soda en doe hier de appel cider azijn over. Dit gaat schuimen, dat is de bedoeling. Laat het mengsel even staan
  • Maak in een ander bakje volgens de verpakking een papje van de egg replacers en water. Laat ook dit mengsel een paar minuten staan
  • Voeg de twee mengsels toe aan het beslag en meng het even door. Niet te lang, want dan verliest het de luchtigheid. Als het beslag nou echt heel erg dik is, voeg er dan een klein scheutje water aan toe
  • Roer evt. de (ontdooide) bosvruchten en de noten door het beslag en giet het in het bakblik. Snijd een halve banaan in plakjes en druk deze bovenop het beslag. Strooi er een klein beetje kaneel overheen
  • Zet in de oven voor 40-45 minuten en check daarna met een vork of hij goed is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *