Vegan

Recept laagjes ijstaart

Oké, ik geef toe: het weer nodigt op dit moment niet heel erg uit om ijs te eten. Aan de andere kant is het altijd tijd voor ijs. En nog meer voor ijstaart. Dus ik vond het tijd om dit recept te delen dat ik een paar weekjes geleden maakte. Het doel was om zo’n soort ‘raw cake’ te maken die je gewoon in de koelkast bewaart, maar doordat ik zonder recept wat improviseerde, werd het een ijstaart (in de koelkast is het namelijk te dun). Dat maakt verder helemaal niks uit, want hij is alsnog errruug lekker! En hoe mooi zijn die kleurtjes? Het is wel even wat werk, doordat de taart na elke laag even in de vriezer moet en je de keukenmachine weer moet schoonmaken voor de volgende laag. Als je het teveel werk vindt, kan je er ook een klein taartje van maken door maar één laag te maken. Het is het lekkerst om te eten als hij ongeveer drie uur in de vriezer heeft gestaan, dan zijn de laagjes al stevig, maar wel nog een beetje zacht en smeuïg.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 100gr dadels
  • Eetlepel zachte kokosolie
  • 50gr kokosmeel

Voor de limoenlaag:

  • 80 gr cashewnoten
  • Sap van een hele limoen zonder pitjes
  • Eetlepel kokosolie
  • 75ml kokosmelk
  • 5 eetlepels agavesiroop
  • 1 handje spinazie
  • 1 rijpe avocado (hele kleine of halve grote)*

Voor de bosbessenlaag:

  • 100 gram bevroren blauwe bessen
  • Eetlepel kokosolie
  • 50g cashewnoten
  • 75 ml kokosmelk
  • 5 eetlepels agavesiroop

Voor de aardbeienlaag:

  • 100g bevroren aardbeien
  • Eetlepel kokosolie
  • 75 ml kokosmelk
  • 35g cashews

*De avocado proef je niet terug, hij maakt de structuur alleen romiger

Wat ga je doen?

  • Mix alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of sterke blender. Zet even in de vriezer.
  • Mix intussen alle ingrediënten voor de limoenlaag in een keukenmachine of sterke blender. Haal de bodem uit de vriezer en verspreid de laag eroverheen. Zet voor ongeveer een half uur in de vriezer en haal hem eruit wanneer hij een beetje vast is. Hij hoeft niet bevroren te zijn, maar het gaat erom dat de tweede laag niet erdoorheen mengt.
  • Mix intussen alle ingrediënten voor de bosbessenlaag in een keukenmachine of sterke blender. Verspreid deze over de limoenlaag en zet weer, zo lang als nodig, in de vriezer.
  • Mix tot slot alle ingrediënten voor de aardbeienlaag in een keukenmachine of sterke blender. Verspreid deze over de bosbessenlaag en zet voor minimaal 2 à 3 uur in de vriezer.
  • Maak af door te garneren met wat sinaasappelrasp of pistachenoten, dit is uiteraard optioneel.

Wat mij betreft is deze ijstaart echt een smaakexplosie door de dadels, het frisse van de limoen en het zoete van de aardbeien. Ook mijn familie was erg fan. Zoals ik al zei, is hij het lekkerst als hij nog niet zo lang in de vriezer staat, zodat je de romige lagen nog goed proeft. Ik wil nog wel proberen of ik hem als raw taartje kan maken die ik in de koelkast kan bewaren, dus daar ga ik binnenkort mee aan de slag. Ook tof dat je eindeloos kan variëren, een laagje met perzik lijkt me bijvoorbeeld ook heerlijk.

3 thoughts on “Recept laagjes ijstaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *