Vegan

Recept springrolls + 2 sausjes

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen, spring rolls, ook wel summer rolls genoemd. De naam is, denk ik, te danken aan het feit dat het een typisch bijgerecht is voor zomerse dagen. Eigenlijk is het heel simpel; rauwkost in een velletje rijst, maar met een goed sausje erbij smaakt het heerlijk en ziet het er vrolijk uit. Ik vind deze rolletjes dan ook perfect om te maken als voorgerecht of bij een barbecue. De eerste keer dat ik ze maakte waren ze mislukt en vielen ze uit elkaar, maar inmiddels ben ik er vrij handig in geworden. Afgelopen week maakte ik ze weer eens voor het avondeten, samen met een couscoussalade en zoete aardappelfriet. Hierbij het recept van de springrolls + twee sausjes!

Wat heb je nodig voor de springrolls? (voor 8 stuks)

  • 8 rijstvellen (gewoon te koop bij AH of Jumbo)
  • Sla
  • Kwart komkommer
  • Halve paprika
  • Handje noodles
  • 1 avocado
  • Verse muntblaadjes
  • 1 wortel
  • Half blok tofu
  • Twee eetlepels sojasaus
  • Eetlepel olijfolie
  • Halve eetlepel citroensap
  • Paprikapoeder, komijnpoeder, peper, zout

Wat ga je doen?

  • Meng in een diep bord de sojasaus, olijfolie, citroensap en kruiden. Laat de tofu uitlekken, snijd in dunne reepjes en dompel het onder in het mengsel. Laat voor 15min staan, zodat de kruiden goed kunnen intrekken
  • Kook de noodles volgens verpakking
  • Snijd de komkommer, paprika en avocado in dunne reepjes en rasp de wortel
  • Verhit een pan, olie is niet nodig, en bak de reepjes tofu tot ze knapperig zijn
  • Zet intussen twee borden en een schaal neer waar je de spring rolls op wil serveren. Vul een diep bord met water
  • Dompel een rijstvel onder in het water en leg op het droge bord. Leg de noodles, tofu, komkommer, paprika, wortel, avocado, blaadjes sla en blaadjes munt in een strookje op het rijstvel, zie de foto. Daarna rol je hem op door eerst een stukje te rollen, daarna de buitenkanten dicht te vouwen en verder te rollen tot het eind (zie foto)
  • Herhaal dit met zoveel rijstvellen als je wil. Gebruik de restjes eventueel in een salade of eet ze op brood
  • Serveer met een lekkere saus, zoals de limoen- of tahinsaus hieronder

Wat heb je nodig voor de limoensaus?

  • Halve avocado
  • Sap van een hele limoen
  • Eetlepel olijfolie
  • Half kopje water
  • Eetlepel agavesiroop
  • Peper
  • Zout
  • Koriander
  • Dille

Wat ga je doen?

  • Prak de avocado met een vork
  • Roer alle ingrediënten bij elkaar in een bakje tot het een glad geheel is
  • Voeg eventueel nog water toe als je hem dunner wil

Wat heb je nodig voor de tahindressing?

  • Drie eetlepels tahin (sesampasta)
  • Eetlepel vegan mayonaise zoals Mayolijn
  • Eetlepel citroensap
  • Teentje knoflook, fijngesneden
  • Twee eetlepels water
  • Zout en peper

Wat ga je doen?

  • Roer alle ingrediënten bij elkaar in een bakje tot het een glad geheel is
  • Voeg eventueel nog water toe als je hem dunner wil

4 thoughts on “Recept springrolls + 2 sausjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *