Vegan

Recept vegan appeltaart

Oké, ik heb een hekel aan praten over het weer en wil er op mijn blog niet steeds over klagen, maar deze bakken regen zijn toch wel een beetje jammer. Waar twee weken geleden iedereen al op terrasjes zat en hartstikke vrolijk was, blijft nu iedereen veilig binnen (zolang dat mogelijk is. En als dat niet mogelijk is, is het een wedstrijdje met jezelf om zo snel mogelijk weer ergens binnen te zijn).

Maar als je eenmaal lekker binnen bent en op de bank ligt met een dekentje, is regen best wel heel knus en fijn. En… perfect appeltaartweer (dat is het natuurlijk altijd, maar even voor het idee). Ik denk dat appeltaart altijd goed is, want wie houdt er nou niet van appeltaart? Juist. Zelfgemaakt is natuurlijk het allerlekkerst en helemaal niet zoveel werk. Ik heb een geheim recept dat ik altijd gebruik, dat hierna niet zo geheim meer is omdat ik hem nu met jullie ga delen. Appeltaart is vaak niet vegan, vooral niet uit de supermarkt (lees: roomboter en ei). Gelukkig is het heel makkelijk te veganizen. Mijn vader maakt al sinds ik me kan herinneren héél vaak appeltaart en toen ik die van hem iets veranderde en er een beetje magic Veerle bijgooide, vond mijn mams hem lekkerder dan die van mijn vader. Mocht ik nog niet duidelijk zijn: maak deze appeltaart. (sorry als ik hoge verwachtingen heb geschept en hij uiteindelijk niet te kanen was)

Wat heb je nodig?

  • 375 gram bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 100 gram suiker + 20 gram suiker
  • 1 zakje/theelepel vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 225 gram margarine of andere plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels plantaardige melk (ik gebruik sojamelk)
  • 6 grote appels
  • 40 gram rozijnen
  • 1 eetlepel maïzena (optioneel)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden

Wat ga je doen?

  • Meng in een kom de bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en zout door elkaar
  • Voeg de margarine en sojamelk toe en roer door tot het een stevig deeg is. Verpak in plasticfolie en leg in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Schil de appels, snijd in stukjes en doe ze in een kom
  • Voeg de 20gram suiker, rozijnen, kaneel, koek- en speculaaskruiden en evt. maïzena toe en hussel door elkaar
  • Bekleed de bodem van een taartvorm van ± 24 cm met bakpapier. Vet de randen in met plantaardige boter of olie
  • Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bakvorm hiermee. Je kan het uitrollen met een deegroller en het er dan op leggen, maar ik pak altijd gewoon stukjes deeg en druk het aan. Bewaar ongeveer een kwart van het deeg
  • Gooi het appelmengsel in de vorm
  • Snijd het overige deeg in stroken en leg deze kruislings over de taart. Als het een beetje kruimelig deeg is en als je net als ik best wel lui bent, is het ook lekker om het er gewoon overheen te ‘strooien’
  • Bak de taart voor ongeveer 45 minuten in de oven. De baktijd kan heel erg verschillen, dus houd het goed in de gaten.

5 thoughts on “Recept vegan appeltaart”

  1. Klinkt als een hele lekkere appeltaart. Voor mij hoeft dat vegan niet. Koeien zijn er om melk te geven, maar niet om op te eten, vind ik. Ik ga hem een keertje maken, leuk! Dank, gr. Jeannet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *