Vegan

Tomaat-basilicum risotto met geroosterde groenten

Risotto is volgens mij zo’n gerecht waar iedereen van houdt, niet te moeilijk is en waarbij het toch lijkt of je een chef-kok bent. Daarnaast is het grote voordeel dat je er eindeloos mee kan variëren. Ik maakte laatst een risotto met tomaat, basilicum en geroosterde groenten en ik wil verder niet opscheppen ofzo, maar dit recept is dus wel echt óngelooflijk lekker. Ik vond hem op deze site en heb hem zelf een beetje aangepast. Ik deel het recept graag met jullie!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 2 paprika’s
  • 300 gram cherrytomaten
  • 1 grote courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram champignons
  • Kruiden naar smaak (ik gebruik grove zout en peper, Italiaanse kruiden, oregano, bieslook, paprikapoeder en peterselie)

  • 1 grote rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 700 ml groentebouillon
  • 250 ml tomatenblokjes uit blik
  • 200 ml witte wijn (optioneel)
  • 1 eetlepel plantaardige halvarine  
  • 5 takjes verse basilicum
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • Edelgistvlokken

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de paprika’s, cherrytomaatjes en courgette fijn. Verdeel over een bakplaat, gooi er een scheut olijfolie en heel veel kruiden overheen en roer het door. Zet voor een half uur in de oven.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Haal de bakplaat met groenten na tien minuten eruit en voeg de champignons toe. Roer door en zet voor nog twintig minuten in de oven (dus de groenten moeten er een half uur in en de champignons 20 minuten).
  • Verhit intussen een pan met olijfolie en fruit de ui en knoflook een paar minuten.
  • Breng 700 ml water aan de kook en laat een bouillonblokje oplossen in het water.
  • Doe de balsamicoazijn en risottorijst in de pan en roer door totdat de azijn is opgenomen.
  • Gooi er ongeveer 100ml bouillon bij. Roer af en toe door.
  • Doe er, als de bouillon is opgelost, een scheut tomatenblokjes met sap bij. Als dit is opgelost, voeg je weer bouillon toe. Wissel dit steeds en herhaal totdat zowel de bouillon als tomatenblokjes op zijn.
  • Snijd de blaadjes basilicum fijn en voeg deze samen met de geroosterde groenten toe aan de risotto. Doe de zongedroogde tomaatjes er ook bij, en heel veel kruiden. Hierbij gebruik ik dezelfde als die ik gebruik bij de geroosterde groenten, maar gooi er vooral bij wat jou lekker lijkt.
  • Doe daarna hetzelfde met de witte wijn als met de bouillon: voeg scheutje voor scheutje de wijn toe, en blijf roeren totdat alles is opgelost. Als je geen wijn wil gebruiken, kan je ook nog meer groentebouillon toevoegen. Zorg dat de risotto in totaal een half uur à drie kwartier staat te pruttelen. Voeg eventueel ook nog een eetlepel plantaardige boter toe om het extra romig te maken. Proef tussendoor of hij goed is; hij moet niet te hard zijn, maar mag nog wel een beetje een bite hebben.
  • Garneer met een kilo edelgistvlokken, want dat is gewoon heel erg lekker.

1 thought on “Tomaat-basilicum risotto met geroosterde groenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *