Vegan

Wat één jaar vegan met me deed

Misschien ga je al over je nek als je het woord ‘vegan’ ziet staan. Weer zo’n geitenwollensok die op gras kauwt en mensen bekritiseert als ze vlees eten. Weer zo’n influencer die mee wil gaan met hypes. Jep, ik ben ook ‘zo’n vegan’. Deze week ergens alweer een jaar, en ik wil graag vertellen wat het mij heeft gebracht en wat ik heb geleerd afgelopen jaar.  

Ik wil deze blog beginnen met iets belangrijks: ik wil jouw voedingspatroon niet veranderen. Ik ben geen boze vegan die vingertje wijzend jouw eetlust bederft, want ik weet dat ik met die negatieve houding niks bereik. Ik accepteer iedereens leefstijl, want ik wil dat men dat ook bij mij doet. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt en ik schrijf deze blog omdat ik hoop dat je het wat beter kan begrijpen, je je oordeel kan uitstellen of ik je kan inspireren.  

Wat eet ik niet?

Ik zal even uitleggen in welke mate ik plantaardig leef. Als veganist eet ik geen vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, gelatine, dierlijke bouillon en honing. Eigenlijk alles wat van een dier afkomt of waar een dier voor nodig is. Daarnaast draag ik geen kleding en gebruik ik geen producten met leer, wol, zijde, suède, bont, veren, dons en vilt. Klinkt misschien onmogelijk, maar het is een kwestie van kijken wat je nog wél kan eten en dragen en veel oefenen en ervaring opdoen.

Ik ben streng, maar er zijn vegans die veel strenger zijn. Ik eet geen dierlijke E-middelen, geen koekjes met melkpoeder, geen snoep met gelatine, draag alleen leer dat ik al had (maar koop niks nieuws), etc. Maar eigenlijk is veel wijn ook niet vegan, maar hier houd ik (nog) geen rekening mee. In de supermarkt koop ik zelf altijd vegan wijn, maar ik vind het te veel gedoe om in een restaurant te vragen of ik de ingrediëntenlijst van de wijn mag zien en vervolgens op internet moet zoeken of het vegan is. Ik krijg wel eens de vraag of ik ‘gezondigd’ heb. Ja, absoluut. Ik bekijk vrijwel altijd ingrediëntenlijst, maar het komt wel eens voor dat ik per ongeluk iets koop waar een beetje melk of ei of een dierlijk E-middel in blijkt te zitten. Ik ga zoiets niet weggooien, dus dat eet ik gewoon op. Ook heb ik op vakantie tijdens een lange wandeling een keer een Snicker op, omdat ik duizelig was en er geen ander eten meer was. In het begin was dit not done voor mij, maar tegenwoordig voel ik me er niet meer schuldig over. Ik doe wat ik kan doen en het belangrijkste is voor mij om geen geld te besteden aan de dierlijke industrie. Daarnaast gaat mijn eigen gezondheid altijd voor. 100% vegan kan niemand zijn, want theoretisch gezien zijn wc-papier, avocado’s, fietsbanden, laminaat, stoeptegels (eigenlijk bijna alles) ook niet vegan. Het is dus ook onmogelijk om 100% vegan te leven, maar met het aanpassen van je voedingspatroon maak je al een groot verschil.  

Maar wat eet je dan wel?

Geloof me, veel. Dat vegans alleen maar groente en fruit eten is een misverstand en vegan eten hoeft ook niet altijd gezond te zijn. Ik let er goed op dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg. Dit houdt in dat ik veel groente, fruit, noten, peulvruchten, granen en bonen eet. Maar ik eet ook chips, ijs, koekjes, snoep, pizza, burgers, etc. Eigenlijk alles wat vleeseters ook eten, maar dan een plantaardige versie. Als je gevarieerd eet, mis je geen voedingsstoffen op B12 na (dat slik ik bij). Maar dit geldt ook voor een vleeseter, als jij niet gezond en gevarieerd eet, zul je tekorten hebben.

Ik ben ook niet afgevallen ofzo, ik moet er juist op letten dat ik niet te veel ongezonde dingen eet. Er zijn tegenwoordig zó veel lekkere producten (en er komen er steeds meer bij) die ik wil proberen, puur omdat ze vegan zijn en dus extra tof om te proeven.

Waarom ben ik vegan?

Er zijn heel veel redenen waarom ik vegan ben, maar om het kort te houden: ik vind niet dat ik als mens het recht heb om dieren te gebruiken of misbruiken om mijn eigen behoeftes te vervullen. Ik zie dieren als gelijkwaardig aan ons, het enige verschil is dat mensen kunnen communiceren en samenwerken en vooruit kunnen denken. Maar dat geeft ons nog niet het recht om kippen op een paar centimeter grond vet te mesten en kalfjes van hun moeder te scheiden zodat wij hun melk kunnen drinken. Ik vind het hypocriet dat mensen nooit een hond kwaad zouden doen en flippen over dat er in China honden worden gegeten, maar wel rustig de ingewanden van een varken naar binnen werken. Geloof me, ik wil later liever een varken dan hond als huisdier, want je wil niet weten hoe schattig en aanhankelijk varkens zijn. Bovendien ook een stuk intelligenter dan honden, dus hoe oneerlijk zijn we bezig? Buiten dierenwelzijn zijn uiteraard de milieu- en gezondheidsvoordelen drijfveren, maar het belangrijkste voor mij is respect en liefde voor dieren.

Wat heeft het mij gebracht?

  • Veel kennis over voeding. Wat mij enorm heeft geholpen bij de overstap van pescotariër naar vegan, is me veel verdiepen in deze leefstijl. De documentaires/films die mij hebben overtuigd om vegan te worden zijn Cowspiracy, Okja en What the Health. Echt aanraders, en dit zeg ik niet zodat jullie vegan worden, maar het is een goede manier om even stil te staan bij en na te denken over je voedingspatroon. Ook las ik het boek ‘Ik ben een planteneter’ van Boele Ytsma. Dit leerde mij heel veel over voedingsstoffen en de effecten van je eten op je lichaam. Je leest bijvoorbeeld waarom koolhydraatarm of eiwitrijk geen helpende diëten zijn en de relatie tussen vlees en diabetes en kanker.
  • Een enorm kleurrijk en gevarieerd eetpatroon. Dit klinkt waarschijnlijk behoorlijk tegenstrijdig, maar ik eet zoveel lekkerder sinds ik vegan ben. Ik lust veel meer en vind het supertof om nieuwe soorten groenten of gerechten te proberen. Juist omdat ik zoveel uit mijn dieet schrap, ben ik genoodzaakt creatief met eten om te gaan en nieuwe dingen te proberen. Het verveelt nooit om nieuwe recepten te proberen en me te laten verrassen door de vegan keuken.
  • Energie. Ik lees veel ervaringen van mensen die door een plantaardige levensstijl een zuivere huid kregen, geen last meer hadden van haaruitval en zelfs ‘genazen’ van diabetes type 2. Doordat ik nog nooit vlees op heb en de overstap niet zo heel moeilijk was, merk ik niet veel verschil qua gezondheid. Wel heb ik over het algemeen veel energie en is mijn weerstand behoorlijk goed (ik word niet snel ziek). Ik weet niet zeker of dit alleen maar door vegan eten komt, maar ik denk dat het zeker invloed erop heeft.
  • Een ‘goed geweten’. Ik weet even niet hoe ik dit moet verwoorden, maar het komt erop neer dat ik leef zonder schuldgevoel. Als je eenmaal weet wat er achter jouw stukje kaas of pak melk zit, is het steeds minder lekker. Het is een fijn idee om elke dag ervoor te kiezen om geen dieren kwaad te doen.

Dit is een lange blog geworden en ik heb echt nog véél meer te vertellen hierover, haha. Maar dat komt een andere keer! Ik ben nog van plan te schrijven waar ik tegenaan loop als vegan (want ja, het is soms echt wel lastig), veelgestelde vragen, tips en irritaties. Misschien doe ik ook wel eens een ‘what I eat in a day’, zodat je een iets beter beeld kan krijgen van wat ik nog wel eet (naast al het lekkers op de foto’s). Ik ben ook heel benieuwd of jullie wel eens bewust plantaardigs eten en wat jullie houding er tegenover is!

Liefs, Veerle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *